Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Jaaroverzicht 2020

Jaaroverzicht 2020

De Bibliotheekverrijker: verdieping door verrijken van online content

Als er één (werk)woord van toepassing is op de bibliotheek, dan is het wel Verrijken. En Innoveren niet te vergeten. Maar hoe pak je dat samen, verrijken en innoveren? Hét recept hiervoor bestaat waarschijnlijk niet. Wat we wel weten is dat innovatie gedreven wordt door externe én interne factoren. Denk bij dit laatste aan passie; een idee. En een idee hadden we. Met ons idee zijn we aan de slag gegaan. Want innoveren is – inderdaad – nog steeds een ‘werkwoord’…

Het idee
Wat is populair online, wat triggert en hoe kun je dit als ingang gebruiken om het online bereik van de bibliotheken te vergroten? Hier liggen nieuwe, want nog onbenutte, mogelijkheden voor ‘de bibliotheek’. Door aan te haken op interessante, opvallende sociale media-content, om er vervolgens kennis en inzichten vanuit de eigen collectie en bronnen aan toe te voegen. En om op die manier de buitenwereld te laten ervaren wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft en zo extra van meerwaarde kan zijn voor grote groepen internetgebruikers.

De aanpak
Met dit idee zijn BiSC en Cubiss aan de slag. Onder deskundige en enthousiaste begeleiding van ‘digital experience designer’ Almar van der Krogt, vond op 8 en 9 april de ‘hackathon voor de mobiele bibliotheek’ plaats. Een intensieve en inspirerende bijeenkomst met 14 deelnemers (vertegenwoordigers van bibliotheken, POI’s en webontwikkelaars), met concrete resultaten én met een vervolg.

Inspiratie en verrijking
Insteek van de hackathon was om daadwerkelijk tot een nieuwe dienst te komen. Uiteindelijke uitkomst: een koppeling van populaire posts op social media aan inspiratiepagina’s; pagina’s met bibliotheekcontent en content van samenwerkingspartners die inspireren en verrijken: De Bibliotheekverrijker. Een aansprekende uitkomst door een goede samenwerking van verschillende disciplines waaronder inhoud, marketing, communicatie en technologie.

Pilot
Het is niet bij de hackathon gebleven. Vervolgstap was een pilot, om het concept in de praktijk te toetsen en aan te scherpen. Meerdere professionals uit bibliotheken haakten aan en gingen aan de slag met het maken van inspiratiepagina’s. Het experiment in pilot-vorm is inmiddels ten einde. Een leerzame ervaring. Zo ook volgens bibliothecaris en sectorspecialist Mark Deckers. Hij legt de Bibliotheekverrijker beter uit dan wij zouden kunnen. De uitkomsten van het experiment hebben we intussen betrokken bij het ontwikkelen van onze visie op bibliotheekdiensten in 2025.