Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Bibliotheek Het Eemhuis genomineerd

9 april 2015

Bibliotheek Het Eemhuis genomineerd

9 april 2015

De Bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort is finalist in de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2015. Daarmee maakt de bibliotheek een serieuze kans de Beste Bibliotheek van Nederland te worden.
Uit een lange lijst van voorgedragen bibliotheken heeft een vakjury na beraad een selectie gemaakt van de zes beste bibliotheken van Nederland. De andere finalisten zijn:

  • Alkmaar Overdie
  • Chocoladefabriek Gouda
  • CODA Apeldoorn
  • Oude Pekela
  • Bibliocenter Weert

Optimale invulling bibliotheekwet
Dit zestal wordt de komende tijd op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar beoordeeld door mystery guests, die toetsen in hoeverre de instellingen tegemoetkomen aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. Het gaat dus bij de verkiezing niet om welke bibliotheek het mooiste gebouw heeft, maar om de bibliotheek die het beste functioneert en invulling geeft aan de taken van een bibliotheek.
Stem van het publiek
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt vanaf nu de stem van het publiek meegewogen. Alle bezoekers van de website van Bibliotheekblad hebben gedurende een periode van een maand de mogelijkheid een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. De stem van de vakmensen en die van het publiek zijn in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%). Om de finalisten de kans te bieden zichzelf goed te presenteren, kunnen zij een video van maximaal vijf minuten insturen die bij het begin van de stemronde op de site van Bibliotheekblad geplaatst wordt.
De verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland wordt georganiseerd door Bibliotheekblad en ondersteund door het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De winnaar wordt bekendgemaakt aan het eind van de bibliotheekcampagne Nederland Leest op 26 november.