Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Bibliotheekverrijker: verdieping door verrijken van online content

Geplaatst: 28 september 2020

Bibliotheekverrijker: verdieping door verrijken van online content

Geplaatst: 28 september 2020

Vanaf 1 oktober starten we, samen met aantal bibliothecarissen uit het land met de ‘Bibliotheekverrijker’. Met dit nieuwe concept kunnen bibliotheken aanhaken op interessante en opvallende sociale media content, om er vervolgens kennis en inzichten vanuit de eigen collectie en bronnen aan toe te voegen.
Tijdens een hackathon in april van dit jaar werd het idee van de Bibliotheekverrijker uitgewerkt. Inmiddels is het concept in de pilotfase aangeland en gaan we er dus de boer mee op. Aan de pilot zullen in ieder geval Bibliotheek Kennemerwaard, Bibliotheek Langendijk, Bibliotheek Roermond, Bibliotheek Z-O-U-T, Bibliotheek Purmerend, Graafschapbibliotheken, Muziekweb, en Bibliotheek Enschede meewerken.
De Bibliotheekverrijker is een innovatieproject van BiSC en Cubiss.
Verdieping door verrijking
De Bibliotheekverrijker laat mensen via hun eigen online interesses en surfgedrag kennismaken met bestaande informatie en inzichten achter populaire content op sociale media. Via verrijking van die content wordt de gebruiker verdieping geboden. Omdat steeds meer mensen veel tijd per dag online doorbrengen, kunnen bibliotheken met de verrijker nieuwe doelgroepen bereiken en bedienen.
Voorbeeld
Om een voorbeeld te geven, zie het volgende bericht dat we hebben gevonden op Twitter: https://twitter.com/GregRozeboom/status/987939164481097729?s=20 Een opvallend en inspirerend bericht waar we als bibliotheek vanuit verschillende invalshoeken informatie aan toe kunnen voegen en dat hebben we dan ook gedaan op: https://www.bibliotheekverrijker.nl/inspiratie/animated-cover/ Dit voorbeeld laat zien dat we de digitale bezoeker als het ware een digitale proefrit aanbieden, die haar of hem inspireert en een inkijk geeft in de (digitale) mogelijkheden van de Bibliotheek.
In de pilot-fase van het project gaan we het concept in de praktijk toetsen en aanscherpen. De lokale bibliotheken zullen via de eigen sociale media-accounts (Instagram, Twitter en Facebook) voorgedefinieerde berichten delen, die verwijzen naar de originele posts en de daarbij behorende Bibliotheekverrijker-content vanuit de collecties. Tegelijkertijd verzamelen we statistieken om te kunnen analyseren hoe de berichten worden ontvangen en de pagina’s worden gebruikt.
Meedoen?
Meedoen kan altijd, de content is openbaar en reposten staat je vrij. Als je je echter aanmeldt, dan leveren we ‘hapklare’ teksten en beelden aan voor het account, zodat je zelf kunt kiezen uit de aanwezige content en slechts het bericht hoeft te knippen en te plakken.
Voor nadere toelichting over de inhoud of de mogelijkheden om deel te gaan nemen met de pilot  belt u met projectleider  Almar van de Krogt (06-11306799) of met projectmedewerker Maja van Eijndthoven (06-18594919) van BiSC.
Terug naar de nieuwsbrief