Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Biebroam: Wifi-gemak in de eigen bibliotheek
Bibliotheken gaan gezamenlijk gestandaardiseerde internettoegang aanbieden

Geplaatst: 1 oktober 2018

Biebroam: Wifi-gemak in de eigen bibliotheek
Bibliotheken gaan gezamenlijk gestandaardiseerde internettoegang aanbieden

Geplaatst: 1 oktober 2018

De bibliotheken van Eindhoven en Zeeland starten in oktober met een gezamenlijke proef voor veilig internet voor iedereen. Het initiatief heet Biebroam en staat open voor alle bibliotheken in Nederland. Nu al zijn de Nederlandse bibliotheken de werkplaatsen van de 21eeuw. Met meer dan 1000 vestigingen vormen ze een publiek netwerk voor leren, werken en recreëren. En daarmee de ideale plek om gestandaardiseerd veilige toegang tot internet te verschaffen. Niet alleen voor de huidige leden van de bibliotheek, maar voor alle Nederlanders die deze warenhuizen van kennis en informatie ook gebruiken om rustig te werken of elkaar te ontmoeten.
Biebroam is een initiatief van twee provinciale serviceorganisaties voor de bibliotheken, Cubiss (Brabant en Limburg) en BiSC (Utrecht). Ten behoeve van digitale en sociale innovatie via de bibliotheek hebben zij hun krachten gebundeld in de coöperatie BCI-diensten. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle bibliotheken en hun serviceorganisaties meeprofiteren van Biebroam.
Digitale entree naar de bibliotheek
Biebroam wil de digitale entree naar bibliotheken standaardiseren en in de toekomst ook het voordeel van veilig internet combineren met een betere toegankelijkheid van het sociaal domein. Of het nu om taalles, leesbevordering of hulp bij solliciteren of afstuderen gaat.  Met Biebroam kan een bezoeker van de bibliotheek –  met de eigen tablet, smartphone of laptop – op veilige en identieke wijze inloggen op het WiFibibliotheeknetwerk. Zonder extra configuratie of technische handelingen.
Gemakkelijk
Mensen willen nu eenmaal goede verbindingen tussen het eigen domein en de content en kennis die ze naar binnen wil halen. Gemakkelijk en zonder zich af te hoeven vragen of de privacy gewaarborgd blijft. Dat is de eerste prioriteit van Biebroam. In een volgende fase van het project zullen ook allerlei diensten van de bibliotheek gemakkelijk te benaderen zijn. Automatisch maar niet ongevraagd en zeker niet ongewenst. De niet-commerciële omgeving van de bibliotheek moet dat garanderen.
Belangstellenden bij POI’s en bibliotheken kunnen zich melden bij Sia van Keijsteren van BiSC.
 
Terug naar de nieuwsbrief