Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

BiSC zit zonder Jan Crajé

Geplaatst: 27 mei 2020

BiSC zit zonder Jan Crajé

Geplaatst: 27 mei 2020

In mei  nam Jan Crajé na 46 jaar afscheid van het bibliotheekwerk en verruilde zijn plek bij BiSC voor een welverdiend pensioen. Naar eigen zeggen hoopt hij nog zo’n dertig jaar “vrij” te zijn. Na een imposante carrière gunnen we hem dat van harte. Imposant? Lees verder!
Jan startte in 1974 in bibliotheek Zevenaar (Gelderland) als assistent- bibliothecaris. Tussen 1975 en 1980 werkte hij  bij de toenmalige Provinciale Bibliotheek Centrale Utrecht als hoofd van Bibliotheek Bunnik. Daar werd in 1979 een nieuw gebouw gerealiseerd. Van ‘80 tot ’83 was Jan de rayondirecteur Oost voor de Heuvelrug, van Bunschoten tot Rhenen met later nog Vleuten en De Meern. In die tijd  fungeerde Jan ook als projectleider van het automatiseringproces voor de PBC en vanaf 1984 werd hij hoofd van de afdeling Automatisering, die toen  al uitgroeide naar zes mensen. In die tijd automatiseerde Jan zo’n veertig bibliotheken en werden meer dan 2.100 medewerkers en vrijwilligers van bibliotheken getraind en wegwijs gemaakt in het bibliotheeksysteem.
Bicat
Van 1999 tot 2006 werkte Jan bij Bibliotheek Utrecht als projectleider bij de keuze en implementatie van Bicat. Vlak voor het nieuwe millennium kreeg hij het nieuwe systeem live. Spannende tijden.
In die periode startte Bibliotheek Utrecht als tweede van Nederland met zelfservice voor uitlenen en innemen op basis van een RFID- chip. Ook was Jan betrokken bij het landelijk protocol voor RFID voor Openbare Bibliotheken, zowel voor de materialen als voor de lenerspassen. Daarna werkte Jan mee aan de totstandkoming van het Keurmerk voor automatiseringssystemen voor Openbare Bibliotheken in Nederland.
Slotakkoord
In 2006 werd Jan bij BiSC functioneel beheerder voor bibliotheekautomatisering van het gezamenlijke bibliotheeksysteem voor de bibliotheken in de provincie Utrecht, met als specialiteit Financiën. Vanaf vorig jaar droeg hij daarmee ook bij aan de ontwikkeling naar het Bibliotheek Platform Midden Zuid. Een passend slotakkoord  van een bijzondere loopbaan. Waar we allemaal plezier van hebben gehad.
Terug naar de nieuwsbrief