Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Boekenpret 2.0 en BoekStartTrommel

Geplaatst: 26 oktober 2021

Boekenpret 2.0 en BoekStartTrommel

Geplaatst: 26 oktober 2021

Insteek en ervaringen

Met de Utrechtse bibliotheken is BiSC dit jaar gestart met de projecten Boekenpret 2.0 en de BoekStartTrommel. Bibliotheken die geïnteresseerd zijn in één of beide project(en) hebben een plan van aanpak op hoofdlijnen ingediend bij adviseur Hannah Schouten. Heb je dit nog niet gedaan, maar wel interesse in een project? Neem dan snel contact op met Hannah en we gaan aan de slag!

Wat hielden de projecten ook alweer in?

Boekenpret 2.0

Boekenpret 2.0 is een meertalige variant van het bekende Boekenpret. Het idee van Boekenpret 2.0 is dat het voorlezen en spelen in de eigen thuistaal wordt gestimuleerd met vertalingen van de Boekenpret-materialen voor thuis. Op school of in de bibliotheek/het taalhuis wordt met hetzelfde prentenboek in het Nederlands gewerkt. Zo horen de kinderen het verhaal zowel in hun eigen thuistaal als in het Nederlands. In Helmond-Peel hebben we met Boekenpret 2.0 een pilot gehouden. Hier kun je lezen hoe dat is gegaan.

BoekStartTrommel

Met de BoekStartTrommel willen we tussen de BoekStartKoffer en de Bibliotheek op school een piketpaaltje slaan in de doorlopende BoekStart-Bibliotheek op school-lijn. We stimuleren er de ouderbetrokkenheid en het taalaanbod aan kinderen mee. De BoekStartTrommel is door bibliotheken op allerlei manieren in te zetten via verschillende partners. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de trommel uit te delen via BoekStartCoaches, maar je kunt het ook helemaal anders aanpakken door een creatieve partner te zoeken (denk aan voedselbanken, supermarkten, werkplekken van doelgroepouders, kringloopwinkels, etc.).

Om als bibliotheek het project te kunnen draaien, vraagt BiSC een eigen bijdrage van 1,5 tot 2 euro per trommeltje. De verdere criteria zijn eerder al per e-mail gecommuniceerd. Wil je meedoen aan dit fantastische project, maar heb je je interesse nog niet kenbaar gemaakt? Laat het dan snel weten via h.schouten@cubiss.nl.