Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

De bibliotheek en de VERKIEZINGEN

Geplaatst: 26 oktober 2023

De bibliotheek en de VERKIEZINGEN

Geplaatst: 26 oktober 2023

Op 22 november 2023 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijk moment waarbij we onze vertegenwoordigers kiezen en ieders stem telt. Hoe kun je als Bibliotheek bijdragen? En hoe geef je daar als programmamaker invulling aan?

Er zijn verschillende manieren om als bibliotheek in collectie en programmering bij te dragen. De Bibliotheek kan informatie ter beschikking stellen, mensen wegwijs maken in het stemproces, ontmoeting en dialoog faciliteren om mensen te helpen hun standpunten te bepalen, het gesprek over de waarde van onze democratie stimuleren en democratisch burgerschap benadrukken.  

Wij delen voorbeelden om jou snel op weg te helpen  

Er is veel te ondernemen in het kader van de verkiezingen en weinig tijd tot 22 november. Daarom delen wij voorbeelden waar bibliotheken snel mee uit de voeten kunnen. Gesorteerd op de rol die je wilt innemen, je beschikbare budget én de benodigde tijd om te organiseren. Zo hopen we je als programmamaker te kunnen helpen om keuzes te maken in de programmering.  

Kijk hier voor het overzicht van voorbeelden.

‘Hoe programmeer ik rond de Verkiezingen?’ online sparren met programmamakers  

Zie het overzicht vooral ook als startpunt om samen met collega’s van binnen én buiten de bibliotheek nieuwe programma-ideeën te bedenken. In opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023, maar ook daarna nog! Zo zijn de uitslagen van de verkiezing een mooi aanknopingspunt voor programmering en komen er in 2024 ook Europese Verkiezingen aan.  

Online bijeenkomst De bibliotheek en verkiezingen op 1 november 2023  

Weet je niet waar te beginnen? Wil je inspiratie opdoen of ervaringen delen om je programma’s aan te scherpen? Op 1 november 2023 van 11.00 tot 12.00 uur organiseren we vanuit SPN een online bijeenkomst met collega-programmamakers en adviseurs van BiSC, Cubiss, Probiblio en Rijnbrink om te sparren over de vraag ‘Hoe programmeer ik rond de Verkiezingen?’   

Ter inspiratie deelt Christianne Geerdes (Teamleider de Bibliotheek Haaksbergen) over de aanpak en het succes van de politieke markten die zij rond de verkiezingen samen met politieke partijen organiseerde in Leusden.  

Heb je een vraag waar je denkkracht van collega’s bij kan gebruiken? Stuur deze dan vooraf naar J.haanstra@biscutrecht.nl  dan kunnen we daar tijdens de bijeenkomst samen dieper op ingaan. Wij denken graag met je mee!   

Zet de bijeenkomst in je agenda en Neem deel via deze vergaderlink

Samen verder met thema De bibliotheek en democratie!  

Naast deze online bijeenkomst, nodigen we jullie vooral ook uit om het inspiratiedocument samen met ons uit te bereiden en jullie programma’s, ervaringen en vragen rondom de Verkiezingen en breder het thema de Bibliotheek en Democratie te delen. Zodat we ook van elkaar kunnen leren. Word lid van de Bieb2Bieb groep De bibliotheek en democratie!   

(Foto/bron: Pexels.com; Tara Winstead; 8850721).