Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

De bibliotheek herkenbaar online
Hackathon Cubiss-BiSC

Geplaatst: 29 april 2020

De bibliotheek herkenbaar online
Hackathon Cubiss-BiSC

Geplaatst: 29 april 2020Wat is populair online, wat triggert en hoe kun je dit als ingang gebruiken om het online bereik van de bibliotheken te vergroten? Om op die manier de buitenwereld te laten ervaren wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft en zo extra van meerwaarde kan zijn. Zo luidde de uitdaging tijdens de tweedaagse hackathon die BiSC en Cubiss op 8 en 9 april jl. organiseerden voor vertegenwoordigers van bibliotheken, POI’s en webontwikkelaars. Een bijzondere stay-at-home-editie, met 14 deelnemers, concrete resultaten én met zicht op een vervolg.

Inspiratie en verrijking
Insteek van de hackathon was om daadwerkelijk tot een nieuwe dienst te komen. Uiteindelijke uitkomst is een koppeling van populaire posts op social media aan inspiratiepagina’s; pagina’s met bibliotheekcontent en content van samenwerkingspartners die inspireren en verrijken. Een aansprekende uitkomst door een goede samenwerking van verschillende disciplines waaronder inhoud, marketing, communicatie en techniek.

Bijzonder proces
Ook het proces was een zeer bijzondere ervaring: (samen)werken op afstand, (leren) werken met meerdere video- en chattools, brainstormen en presenteren via een online board (Miro), en opnames maken via Loom. En aan het einde van de hackathon kon de eerste inspiratiepagina (met als thema Koningsdag) worden gepresenteerd.

Vervolg
De hackathon is de start van een langer lopend traject. Vervolgstap is dat meerdere partijen aanhaken en zelf ook inspiratiepagina’s gaan maken. Er komt een pilotperiode waarin de topics gepost worden en onderzoek naar de effecten wordt gedaan. En mogelijk een tweede hackathon in het najaar om het project verder uit te diepen en bijvoorbeeld de inspiratie-pagina’s individueel te waarderen en zo de impact inzichtelijker te maken.
Contact
Meer weten? Aanhaken? Neem contact op met Almar van der Krogt: E.: almar@virvie.com, M.: 06 11 30 67 99 of Egid van Houtem. E.: e.vanhoutem@cubiss.nl, M.: 06 29 47 99 49.
Terug naar de nieuwsbrief