Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

De Nationale Voorleeswedstrijd 2022  

Geplaatst: 22 februari 2022

De Nationale Voorleeswedstrijd 2022  

Geplaatst: 22 februari 2022

De Nationale Voorleeswedstrijd is dé (voor)leescampagne voor het basisonderwijs in Nederland, met lokale, provinciale en landelijke rondes. Met een belangrijke rol voor de bibliotheek natuurlijk. Dit schooljaar doen er in de provincie Utrecht maar liefst 171 basisscholen mee; 20% meer dan vorig jaar! 

Online 
De collega’s zijn dan ook druk met het organiseren van de voorrondes en regiofinales. De meeste voorrondes zijn ook dit jaar nog online, en dat is jammer, omdat de kinderen dan niet in de Bibliotheek kunnen voorlezen. Maar het heeft ook voordelen; in de regio Eemland bleken er bij elk van de drie voorrondes meerdere kinderen in quarantaine te zitten. Deze kandidaten konden nu vanuit huis toch meedoen, en de jury zag de leerlingen op een groot scherm en hoorde ze toch live voorlezen. 

Provinciale finale op 14 april voor 8 finalisten 
Van de 171 Utrechtse leerlingen uit groep 7/8 die meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd blijven er uiteindelijk 8 over die deelnemen aan de provinciale finale. 

De finale van de Provincie Utrecht vindt plaats in het Eemhuis in Amersfoort op donderdag 14 april. 

De 8 kandidaten mogen dan hun hele klas meenemen, en zullen voorlezen vanaf een groot podium. Juryvoorzitter van die dag is de populaire kinderboekenschrijver Tosca Menten! 

Read2Me! (vo) en Pabo Voorleeswedstrijd 
Behalve de Nationale Voorleeswedstrijd voor de basisschool is die dag ook de Utrecht-finale van Read2Me! (voor brugklassers) en die voor de Pabo. 

En wie volgt Charley op? 
Vorig jaar waren de finales van de voorleeswedstrijden ook in het Eemhuis, alleen toen zonder publiek. De fans keken vanuit huis mee, en mochten hun kandidaten aanmoedigen via een groot scherm. De winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd Utrecht was Charley Atsma (zie foto). We zijn superbenieuwd wie haar dit jaar gaat opvolgen! 

We houden je op de hoogte!