Digitaal burgerschap krijgt een steeds duidelijkere plek binnen de bibliotheeksector. Het is belangrijk dat mensen actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in onze online informatiesamenleving. En de bibliotheek speelt een steeds belangrijkere rol hierbij vanuit haar positie in lokale gemeenschappen. Eind 2022 ging het landelijke Programma Digitaal Burgerschap van start: een vierjarig programma, gericht op verankering van digitaal burgerschap in het beleid, de bedrijfsvoering en de programmering van bibliotheken*. Inmiddels zijn we een jaar verder, dus: tijd voor een update!
Vier Utrechtse bibliotheken aan de slag
Startschot van het landelijke programma Digitaal Burgerschap was de oproep aan alle bibliotheken om plannen in te dienen. En inmiddels zijn vier bibliotheken in onze provincie met het programma aan de slag!
- Zo heeft Bibliotheek Utrecht in januari van dit jaar een aanvraag ingediend voor de zogeheten Programmeringsregeling. Deze is gehonoreerd en de bibliotheek is aan de slag met de programmareeks Tech&Wij, waarover wij berichtten in de nieuwsbrief van maart. Dit traject loopt volgend jaar nog door.
- In mei werden de aanvragen van Bibliotheek Eemland en Bibliotheek Nieuwegein van de Startersregeling goedgekeurd. Beide gingen aan de slag met onder meer het maken van een Theory Of Change (TOC), een Omgevingsanalyse en een Lokaal Plan. Bibliotheek Eemland richt zich op het ontwikkelen van een Medialab 2.0. Bibliotheek Nieuwegein gaat een Stadslab opzetten, met een community van betrokken inwoners en partners rondom het thema digitaal burgerschap. In beide plannen zit overlap en de bibliotheken wisselen ook ideeën uit. De Startersregeling is gericht op het ontwikkelen van de plannen waarvoor vervolgens via de Programmeringsregeling geld aangevraagd kan worden voor de uitvoering. In 2024 gaan beide bibliotheken dit doen.
- In oktober is ook de Startersregeling-aanvraag van Bibliotheek Lek en IJssel goedgekeurd. Hun aanvraag richt zich op het vaardig en weerbaar maken van mensen bij het gebruiken van online-informatie zonder angst te zaaien.
Kortom, er zijn mooie eerste stappen gezet in de richting van meer aandacht voor digitaal burgerschap!
Achtergrondinformatie
- Padlet met informatie over digitaal burgerschap voor bibliotheken in de Provincie Utrecht.
- Algemene informatie van het landelijke team.
Contact
Voor meer informatie over het Programma Digitaal Burgerschap in de provincie Utrecht, neem contact op met Els van de Kar.
* Het Programma Digitaal Burgerschap wordt landelijk georganiseerd waarbij bibliotheken via de Startersregeling, Programmeringsregeling of Proeftuinregeling financiële middelen kunnen aanvragen om er lokaal mee aan de slag te gaan. BISC ondersteunt de bibliotheken in de provincie Utrecht hierbij.
(Foto/bron: pexels-cottonbro-studio-5473950)