De BoekStartcoach is bedoeld om ouders beter te helpen bij het voorlezen. In drie wijken in Utrecht werken unieke BoekStartcoaches. Het gaat om vrouwen die aansluiten bij de achtergrond van de ouders die een bezoek brengen aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waaronder het consultatiebureau. Deze vrouwen kwamen eerder naar taalbevorderingsactiviteiten van Stichting Taal Doet Meer. Na een training in zowel BoekStart als gesprekstechnieken geven zij hun kennis en enthousiasme door aan andere ouders.
Deze unieke aanpak is het resultaat van een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, Taal Doet Meer en het CJG. Er zijn momenteel zes coaches actief op drie locaties in Utrecht: Kanaleneiland, Overvecht en sinds september ook in Leidsche Rijn. Dagmar Heijtze, specialist voorschoolse educatie van de Bibliotheek Utrecht, vertelt ons meer.
BoekStart in de thuistaal
“Wat deze aanpak zo uniek maakt, is dat de BoekStartcoaches gesprekken voeren in het Nederlands en indien nodig ook in andere talen zoals Arabisch, Marokkaans Arabisch, Berbers en Engels. Dit verlaagt de drempel voor ouders die een andere thuistaal hebben dan het Nederlands en zorgt ervoor dat ze zich begrepen en welkom voelen. Door hen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met BoekStart, voorlezen, vertellen, praten en liedjes zingen en hen te inspireren met praktische tips en adviezen, wordt de basis gelegd voor een sterke taalontwikkeling van henzelf en hun kinderen.”
Wat maakt de BoekStartcoaches zo effectief?
“De kracht van de BoekStartcoaches zit in hun toegankelijkheid. Ze zijn actief in de eigen wijk en maken direct contact met ouders op het consultatiebureau. Het gesprek start praktisch met de BoekStartkoffer en een verwijzing naar de Bibliotheek. Wanneer ouders terughoudend zijn, kunnen de coaches uit eigen ervaring vertellen waarom voorlezen zo waardevol is. Ze laten het vervolgens zien door bijvoorbeeld samen met de baby een boekje te lezen, eventueel in de moedertaal.
Deze aanpak verlaagt niet alleen de drempel naar de Bibliotheek, maar moedigt ouders ook aan om deel te nemen aan ouder-kind-activiteiten. Dankzij de betrokkenheid van de BoekStartcoaches ervaren nieuwe ouders geen ‘loketangst’ en durven ze sneller vragen te stellen over opvoeding en taalontwikkeling.
Bovendien biedt dit project vrouwen de kans om werkervaring op te doen. Twee van de huidige coaches hebben inmiddels een betaalde baan gevonden, waarvan één in de Bibliotheek. Ze blijven zich vrijwillig inzetten als Boekstartcoach en ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding.”
Is dit een aanrader voor andere bibliotheken of gemeenten?
“Absoluut! Dit initiatief laat zien hoe waardevol een samenwerking tussen de Bibliotheek en het Centrum voor Jeugd en Gezin kan zijn. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal succesfactoren:
- Voldoende oog voor vrijwilligersmanagement;
- Beschikbaarheid van financiële middelen voor een vrijwilligersvergoeding;
- Inhoudelijke kennis en enthousiasme om met ouders in gesprek te gaan en oog te hebben voor het kindje;
- Het aanbod aan activiteiten voor ouders en kinderen op de bibliotheekvestigingen sluit inhoudelijk goed aan. Dit zijn bijvoorbeeld meertalige voorleesactiviteiten;
- Bovendien past deze aanpak goed in het politieke beleid rondom taalontwikkeling en inclusiviteit: het is belangrijk om met de betrokken partners een samenwerkingsverband te ondertekenen in relatie tot de BoekStartcoach. Zo kun je hier op terugvallen tijdens vervolgstappen.
- De BoekStartcoaches kunnen een op hen afgestemde training volgen over BoekStart en bijvoorbeeld gesprekstechnieken.”
Wat is het mooiste aan deze BoekStartcoaches?
“De impact van deze Boekstartcoaches is direct zichtbaar. Medewerkers in de Bibliotheek merken dat ouders die via de coaches naar de Bibliotheek zijn gekomen al een positieve houding hebben ten opzichte van de Bibliotheek. Deze ouders moet je knuffelen en omarmen, zodat ze met vertrouwen de volgende stap kunnen maken om taalontwikkeling onderdeel te laten zijn van de opvoeding.”
Contact
De BoekStartcoaches van de Bibliotheek Utrecht zijn een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking en een persoonlijke benadering kunnen bijdragen aan een taalrijke start voor ieder kind.
Wil je meer weten over dit mooie project? Neem contact op met Dagmar Heijtze of je contactpersoon bij Cubiss of BiSC.
(Foto/bron: boekstartpro.nl/toolkit/marketing)