Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Heruitvinden van bibliotheekwerk: noodzakelijk èn mogelijk

Geplaatst: 31 augustus 2017

Heruitvinden van bibliotheekwerk: noodzakelijk èn mogelijk

Geplaatst: 31 augustus 2017

Dat Roger Federer de afgelopen editie van Wimbledon in juli heeft gewonnen zal u niet zijn ontgaan. Dat zijn vorige Wimbledon titel dateert van 2012 en dat het maar liefst vijf jaar heeft geduurd, voordat hij opnieuw een grand slam toernooi wist te winnen – de Australian Open in januari 2017 – is misschien minder bekend. Maar juist dat gegeven is voor ons werk interessant.
Veel kenners hebben de recente prestaties van de intussen 35-jarige Zwitser geanalyseerd. Hun conclusie luidt: hij heeft zichzelf met succes heruitgevonden. Hoe dan? Door te investeren in een jarenlang proces van aanpassingen en vernieuwingen. Voorbeelden van veranderingen die Federer ten opzichte van 2012 heeft doorgevoerd? Een nieuw racket met groter blad, een agressievere backhand passend in een meer aanvallende speelstijl, meer flexibiliteit in de benen, een uitbreiding van zijn team begeleiders en – ‘last but not least’ – minder toernooien. Vernieuwing op vele fronten, klaarblijkelijk met rendement. Nu naar onze sector.
Bibliotheekvernieuwing is ook een kwestie van heruitvinden. Dat is meer dan innoveren op het tij van technologische ontwikkeling. We zijn passende proposities aan het verbinden aan een nieuwe vraag en betere business cases. Federer is met ander materiaal meer gaan aanvallen op basis van een andere training. Voor ons ligt het nog een slagje ingewikkelder want we zoeken een nieuwe verbinding tussen het concept van (uit)lenen en onbegrensde digitale toegang. En tussen maatschappelijke meerwaarde en grenzeloos beschikbare kosteloze content. Daarbij is onze uitdaging hoe we openbare bibliotheken een relevante maatschappelijke bijdrage laten leveren.
Onlangs is een mooie start gemaakt met het besluit van het Utrechtse bibliothekennetwerk om ons ‘gereedschap’ te vernieuwen. In het komend jaar voeren we een nieuw CRM systeem in bij negen bibliotheken en bij BiSC. De nieuwe racket hebben we daarmee aangeschaft. Nu moeten we nog meer gaan trainen en in de aanval.
 
Peter van Eijk – directeur-bestuurder BiSC