Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Innovatie-initiatieven in de branche komen nu samen!

Geplaatst: 28 september 2021

Innovatie-initiatieven in de branche komen nu samen!

Geplaatst: 28 september 2021

Voor het netwerk van Utrechtse Bibliotheken heeft BiSC, met steun van de provincie, een CRM-platform laten ontwikkelen dat inmiddels door alle negen Bibliotheekorganisaties actief wordt gebruikt. Het Smart Marketing Platform (SMP) is een combinatie van een CRM-database en een ‘marketing automation engine’, waarmee een scala aan campagnes voor verschillende doelgroepen kan worden ingericht, verstuurd en geoptimaliseerd. Ook bevat het platform aanvullende modules zoals voor werkplekreservering en een functionaliteit om gratis lidmaatschapsproposities (zonder lenen) aan te bieden. 

Het SMP helpt ons om inwoners nóg beter te vertellen wat voor moois we als Bibliotheek te bieden hebben.

Bas Hüsstege, manager Markt & Innovatie van de Bibliotheek AanZet

Virtuele vestiging
Sinds kort sluiten ook Bibliotheken van buiten de provincie aan bij de CRM-aanpak die in de eerste fase voor de Utrechtse Bibliotheken is ontwikkeld, zoals Eindhoven, Venlo, Amstelland en de Boekenberg.

Dat meer bibliotheken in het land aansluiten bij deze CRM-aanpak is een gunstige ontwikkeling die effectief bijdraagt aan een belangrijk doel uit de Netwerkagenda: het vergroten van publieksbereik. Bovendien ontstaat er meer en meer een situatie waarin verschillende digitaliseringsprojecten succesvol verbonden raken.

Dit geldt bijvoorbeeld voor het initiatief voor de realisatie van een Virtuele Vestiging van bibliotheek AanZet. Nu deze bibliotheek ook gebruik gaat maken van het Smart Marketing Platform, komt – door de krachtige combinatie met het zogeheten Virtueel Bibliotheek Platform (VBP) – deze ‘Virtuele Vestiging’ werkelijk dichterbij. Dit VBP is een flexibele website-infrastructuur die op termijn zal leiden tot een Virtuele Vestiging waar bezoekers gepersonaliseerd worden bediend op een wijze die aansluit bij hun behoeften en voorkeuren.

De Bibliotheek als digitale vriend
Over dit heugelijke feit zegt Bas Hüsstege, manager Markt & Innovatie van de Bibliotheek AanZet, het volgende: “Het SMP helpt ons om inwoners nog beter vertellen wat voor moois we als Bibliotheek te bieden hebben. En versterkt zo onder andere onze Virtuele Vestiging waar we hard bouwen aan een propositie als ‘digitale vriend’, op basis van alle content die de Bibliotheek kan bieden aan inwoners (zoals Nike dat ook enorm goed doet met haar app). De duurzame manier waarop BiSC dit CRM-platform voor Nederlandse Bibliotheken beschikbaar stelt, spreekt ons erg aan. Want wij geloven ook echt in de kracht van ‘samen’; niet alleen op technisch vlak, maar bijvoorbeeld ook als het gaat over contentcreatie. Vanuit samenwerking is de sky echt de limit voor Bibliotheken.”

Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw Bibliotheek? Neem contact op met Stefan de Bruin, senior adviseur Innovatie bij BiSC, email: s.de.bruin@biscutrecht.nl.

Én…
…vergeet je niet in te schrijven voor de online webinar Vergroot je publieksbereik met CRM op woensdag 13 oktober jl., over succesvolle CRM-voorbeelden uit de praktijk en uiteraard is er volop ruimte voor vragen en interactie.