Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Inspirerende concepten voor werkplek 21ste eeuw

Geplaatst: 10 november 2016

Inspirerende concepten voor werkplek 21ste eeuw

Geplaatst: 10 november 2016

Bibliotheek DOK Delft stond maandag 31 oktober in het teken van nieuwe werkplekconcepten voor bibliotheekbezoekers. 110 studenten Industrial design aan de Technische Universiteit Delft presenteerden die dag hun visie op hoe volgens hen de ideale werkplek in de bibliotheek eruit ziet. De bijeenkomst was onderdeel van het project ‘Werkplek 21ste eeuw’, dat BiSC in opdracht van Bibliotheek Eemland voert. Het resultaat? Veertig zeer uiteenlopende werkplekconcepten, die door bibliotheken verder kunnen worden uitgewerkt.
De opdracht die de studenten hadden gekregen was het ontwerpen van een werkplekconcept voor het Eemhuis in Amersfoort. Het was daarbij de bedoeling dat studenten hun licht lieten schijnen over de vraag op welke wijze hun concept zowel voor bibliotheekgebruikers als de bibliotheek Eemland toegevoegde waarde zou kunnen hebben.bisc-demo2-2125-300x198
App
Hoe de studenten de opdracht hadden uitgewerkt, liep sterk uiteen. Waar de ene groep zich had stukgebeten op het ontwerp van de fysieke werkplek en hoe die eruit moet zien, richtte een groot aantal studenten de demo op de digitale middelen die bibliotheekbezoekers ondersteunen wanneer zij in de bibliotheek aan het werk gaan. Opvallend was dat de studenten bij hun presentaties vooral gebruik maakten van digitale oplossingen: van een app waarmee bibliotheekbezoekers een werkplek kunnen reserveren tot een device dat het aantal beschikbare werkplekken in de bibliotheek optimaliseert. Een groot aantal digitale oplossingen is erop gericht ervoor te zorgen dat de bibliotheek ook gegevens van de bibliotheekbezoekers krijgt.
Enthousiasme
 Hoewel de studenten de opdracht zeer uiteenlopend hadden geïnterpreteerd, was het enthousiasme waarmee ze met het werkplekconcept aan de slag waren gegaan bij iedereen voelbaar. Of, zoals directeur Peter van Eijk de bijeenkomst samenvatte: “Ik heb vandaag gemerkt dat de bibliotheek positieve energie geeft bij een nieuwe generatie. De bibliotheek leeft.” “Een inspirerende bijeenkomst”, vond ook directeur Erno de Groot van de bibliotheek Eemland.
Keuze
De komende tijd bekijkt Bbbliotheek Eemland welke van de gepresenteerde concepten zij mogelijk verder wil uitwerken voor haar eigen locaties. Ook BiSC bekijkt de gepresenteerde werkplekconcepten en beoordeelt welke relevant zijn voor de bibliotheken in haar werkveld. Andere partijen in de branche kunnen eveneens intekenen op de gepresenteerde werkplekconcepten, nadat Eemland en BiSC hun keuze hebben gemaakt.
Open innovatie
De werkwijze, waarbij BiSC partijen buiten het werkveld vraagt mee te denken over oplossingen en nieuwe concepten voor de bibliotheekbranche, willen we in de toekomst vaker toepassen. De gedachte achter deze vorm van open innovatie is dat kennis van buiten de sector leidt tot nieuwe inzichten. Deze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vernieuwing van de bibliotheekbranche. Voor het project Werkplek 21ste eeuw vroegen we Sander Mulder van bureau Yppah het proces te begeleiden. Als docent aan de TU Delft bracht hij BiSC in contact met de studenten. Niet alleen Eemland en BiSC plukken de vruchten van het project. Studenten maken kennis met de praktijk en gaan aan de slag voor een echte opdrachtgever. Ook voor hen is het project op deze manier een waardevolle ervaring.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het project ‘Werkplek 21ste eeuw?’ Vragen kunt u stellen aan Ronald Huizer, programmamanager Innovatie bij BiSC, r.huizer@biscutrecht.nl.
Foto: Lou Wolfs