Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Isa en Anne, beste voorlezers provincie Utrecht

Geplaatst: 2 april 2014

Isa en Anne, beste voorlezers provincie Utrecht

Geplaatst: 2 april 2014

Op 1 april 2014 vond de provinciale finale plaats van zowel de Nationale voorleeswedstrijd als de  PABO Voorleeswedstrijd in de provincie Utrecht.
Tijdens deze provinciale finale streden acht finalisten van de  Nationale Voorleeswedstrijd en twee finalisten van de PABO voorleeswedstrijd tegen elkaar om een plek in de landelijk finale.  Zij zullen de provincie Utrecht gaan vertegenwoordigen in de landelijk finales. De provinciale finale vond plaats in Theater “De Kom” in Nieuwegein. De organisatie is in handen van BiSC (Bibliotheek  ServiceCentrum).
De provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is na een leuke en spannende voorleesmiddag gewonnen door Isa de Greef van de Basisschool de Beiaard uit Utrecht. Zij las een fragment voor uit het boek Tom Piekepol en de schat van Kartoni van Tosca Menten.
Op woensdag 21 mei aanstaande zal Isa de provincie Utrecht vertegenwoordigen tijdens de eenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt in het nieuwe muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Daar zal Isa het opnemen tegen de andere elf provinciale finalisten.
De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2014’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2014 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.
Zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.
De PABO voorleeswedstrijd is gewonnen door Anne van Aalst van de HU Amersfoort, zij las een fragment voor uit het boek De televisie komt! (de tijd van televisie en computers 1950 – heden) van Wilma Degeling & Veronica Nahmias.
Op dinsdag 20 mei a.s. zal Anne de provincie Utrecht  vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de PABO Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in het nieuwe muziekgebouw Tivoli/Vredenburg in Utrecht en begint om 12.30 uur. Anne mag hiervoor haar stageklas uitnodigen om aanwezig te zijn bij de finale. Hiervoor stelt de organisatie een touringcar ter beschikking die de kinderen met hun juf of meester van en naar de finale zal vervoeren.
De Nationale Voorleeswedstrijd met 168  deelnemers in Utrecht
Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Isa het moeten opnemen tegen maar liefst 167 andere schoolkampioenen uit de provincie. Na eerst op school kampioen te zijn geworden, won zij daarna steeds de verschillenden kwart- en halve finales georganiseerd door de regiobibliotheken. Om vervolgens tijdens de provinciale finale de strijd aan te gaan tegen de andere 7 kampioenen uit de regiobibliotheken. De provinciale finale werd georganiseerd door BiSC (Bibliotheek ServiceCentrum). In heel Nederland hebben meer dan 3.500 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.
De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de eenentwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.
De PABO Voorleeswedstrijd
De PABO Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en stichting entoen.nu. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. De PABO Voorleeswedstrijd  wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.

Vaders Voor Lezen

Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. Van de ouders die wel voorlezen, leest de moeder in 65% en de vader in slechts 8% van de gevallen het vaakst voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld de meeste invloed heeft. Daarom roept de Leescoalitie in 2014 vaders en grootvaders op vaker (voor) te lezen. Voor meer informatie zie onze website: www.vadersvoorlezen.nl