Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Mediawijsheid voor 8-14 jaar
Maarten Sprenger: dubbelchecken van bronnen lastig voor kinderen

Geplaatst: 2 december 2020

Mediawijsheid voor 8-14 jaar
Maarten Sprenger: dubbelchecken van bronnen lastig voor kinderen

Geplaatst: 2 december 2020

“Dat het te lastig is voor kinderen bronnen te moeten dubbelchecken bij andere bronnen, kan niet vaak genoeg gezegd worden”, aldus Maarten Sprenger. “Veel informatie op internet wordt door websites en nieuwsmedia van elkaar gekopieerd. Voor kinderen is het te moeilijk om informatie die ze gevonden hebben te checken bij verschillende bronnen. Dat is feitelijk iets wat je pas leert in de bovenbouw Havo/VWO als je gaat leren om onderzoek te doen.”
Waar je als volwassene volgens Maarten wel veel aandacht aan moet besteden, is het volgende: oefen regelmatig samen met kinderen het ‘zoeken naar de makers’. “Dat is namelijk ook best lastig om te doen, omdat de maker niet op elke website even duidelijk vindbaar is. Het devies is: ben je eenmaal geoefend in het zoeken naar de makers en vind je dan toch de maker van een website niet? Dan moet er een alarmbelletje afgaan. De website is dan misschien niet helemaal betrouwbaar”.
Slim zoeken
Sprenger deed zijn aanbevelingen in de online onderzoeksmiddag Mediawijsheid voor 8-14 jaar op 18 november. In zijn boek Slim zoeken staan zeven zoekstappen centraal. Die vormen een duidelijke handleiding voor hoe een kind goed naar informatie kan zoeken op het internet.
Naast de zeven zoekstappen had hij nog allerlei tips voor hoe je kinderen kunt helpen goed te zoeken op het web. Het toverwoord van de workshop was ‘vertrouwde bronnen’. Het is belangrijk om een lijst aan te leggen van bronnen waarmee jij vertrouwd bent en waarvan je weet dat je er realistische, betrouwbare informatie kunt vinden. “In dat lijstje zie ik overigens nog bij veel scholen en bibliotheken Wikikids staan. Hoewel Wikikids een sympathiek initiatief is, is het geen betrouwbare bron. De content wordt gemaakt door kinderen en pabo-studenten en er is te weinig controle, zoals dat bij Wikipedia wel heel goed gebeurt. Mijn aanbeveling is dus om vooral Schooltv, Docukit en bijvoorbeeld Scienspace.nl op je lijstje met vertrouwde bronnen te zetten”, volgens Sprenger.
Specialist kinderinformatie
Maarten Sprenger is specialist online kinderinformatie en zoekgedrag bij Wizenoze, waar hij werkt aan Web for classrooms en Wize Up. Hij publiceert boeken over zoeken op internet en ontwikkelt zoekvaardigheden als onderdeel van digitale geletterdheid. Het boek Slim Zoeken op internet – omgaan met online informatie is een handige internetzoekwijzer voor kinderen. En ook geschikt voor iedereen die iets meer wil weten van zoekmachines en internet-informatie. Het is een boek om naast de computer te leggen.
Terug naar de nieuwsbrief