Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Mijn acht oma’s

Geplaatst: 26 oktober 2023

Mijn acht oma’s

Geplaatst: 26 oktober 2023

Een persoonlijk verhaal met een universele boodschap 

Met ‘Mijn acht oma’s’ schreef onze Cubiss-collega Anke Werker een familieverhaal over een meisje en haar formidabele oma’s. Het is een warm prentenboek over hoe oma’s een familie kleur geven.  

En Afra, de hoofdpersoon, heeft niet zomaar een paar oma’s. Nee, ze heeft er acht! Voor iedere dag van de week één, en nog eentje extra. “Oma’s zijn mevrouwen die eerst meisjes waren”, zegt Afra. De oma’s zijn vrouwen die haar koesteren, maar die ook zichzelf iets gunnen. De ene oma is al oud, de andere woont heel ver weg. Oma Cily krijgt borboletas in haar buik als ze oma Agnes ziet en oma Mieneke is goed in worstelen. Hoe anders ze allemaal ook zijn, samen vormen ze een warm nest voor Afra. 

Anke Werker: “Mijn dochter had toen ze geboren werd echt acht oma’s. Zo heeft ze kunnen ontdekken hoe mensen samen een stukje van een grote geschiedenis vormen. Boeken kunnen je zo’n warme nestgevoel ook laten ervaren. Door in de illustraties borduurwerk uit onze beide families te verwerken, heeft illustrator Helen van Vliet dat gevoel versterkt. Het begon met het idee om het borduurwerk van mijn oma Sjaantje ervoor te gebruiken. Maar al snel groeide het uit tot een samensmelting van handwerk van verschillende vrouwen uit onze beide families. En dat heeft het boek nog rijker gemaakt. Het is een persoonlijk verhaal met een universele boodschap.” 

Verder kennismaken met de acht oma’s?  
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en ook online te bestellen. 

(Foto/bron: De Eenhoorn).