Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Mireille Pondman legt functie van directeur/bestuurder bij BiSC neer

Geplaatst: 8 februari 2016

Mireille Pondman legt functie van directeur/bestuurder bij BiSC neer

Geplaatst: 8 februari 2016

Na bijna 9 jaar inzet voor de bibliotheken in de provincie Utrecht legt Mireille Pondman haar functie neer van directeur/bestuurder van BiSC. BiSC is de provinciale ondersteuningsinstelling voor de provincie Utrecht. Per 1 april gaat Pondman aan de slag als zakelijk directeur van het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Pondman zette zich de afgelopen jaren in voor een sector die volop in beweging is. Onder haar leiding ging BiSC vraaggestuurd voor de bibliotheken werken. Ook breidde Pondman de BiSC-portefeuille uit van beheer naar advies en projectmanagement. Verder stond zij met de bibliotheken in de provincie aan de wieg van de provinciale bibliotheekpas; een pas waarmee alle inwoners van Utrecht toegang hebben tot een provinciale bibliotheekcollectie tegen een uniform tarief. Deze pas bleek van grote toegevoegde waarde voor de efficiency en slagkracht voor de backoffice van bibliotheken. Ook zag SUBporter onder leiding van Pondman het levenslicht. Deze zusterorganisatie van BiSC ondersteunt culturele instellingen met financiën, ICT en advies en zorgt er zo voor dat kennis binnen de culturele sector behouden en versterkt wordt.
Pondman laat een organisatie achter waar flexibiliteit en stabiliteit in balans zijn. “Een absolute voorwaarde en noodzaak om vandaag de dag van waarde te zijn voor bibliotheken.”

Opvolging
Om ervoor te zorgen dat BiSC op koers blijft, wordt op korte termijn een vervanger ad interim aangesteld. Hierdoor ontstaat ruimte om een nieuwe directeur/bestuurder voor de langere termijn te benoemen.

Terugkeer naar museumbranche
Met haar aanstelling bij het RKD keert Pondman, bestuurskundige en museoloog, terug naar de branche waar ze haar loopbaan ooit begon, die van de museumbranche. “Het RKD valt als nationaal en internationaal kennis- en onderzoeksinstituut onder de wet van verzelfstandigde rijksmusea. Deze musea vormen ook een van de belangrijkste samenwerkingspartners voor het RKD, naast onder andere universiteiten, veilinghuizen en galeries. Net als elke andere cultureel-maatschappelijke organisatie zoekt het RKD naar nieuwe wegen om haar maatschappelijke waarde te vergroten. Ik  zie het als een eer en uitdaging om hier een bijdrage aan te mogen  leveren, zowel als het gaat om het wat als om het hoe.”

Over BiSC
BiSC is de provinciale ondersteuningsinstelling voor openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Samen met de bibliotheken en de Provincie Utrecht werkt BiSC aan een duurzame en actueel bibliotheekstelsel in de provincie Utrecht.