Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Voortgang AVG
Nederlandse AVG trajecten convergeren

Geplaatst: 30 april 2018

Voortgang AVG
Nederlandse AVG trajecten convergeren

Geplaatst: 30 april 2018

De diverse AVG compliance trajecten in het Nederlandse bibliotheeknetwerk komen steeds duidelijker naar elkaar toe. KB, VOB en SPN hebben de rollen van de betrokken partijen in het kader van de digitale basisdiensten geïnventariseerd met het oog op de handhaving van de AVG vanaf 25 mei. De uitkomst van deze inventarisatie zal toegelicht worden op een tweetal landelijke informatiebijeenkomsten in mei.
Inmiddels zijn voor het Wise systeem de lang verwachte release notes binnen van versie 6.4.1. Volgens OCLC/HKA is deze versie AVG compliant. Daarom zal het implementatie traject van deze versie voor het Utrechtse Wise systeem met spoed ter hand worden genomen. Voor bibliotheken die schoolWise als dienst aan scholen leveren, is het belangrijk te weten dat onder Wise 6.4.1 de leerling-gegevens voortaan via een beveiligde uploadmogelijkheid in schoolWise kunnen worden gezet.
Verwerkersovereenkomst
OCLC heeft nu ook de verwerkersovereenkomst, die systeem beherende bibliotheekorganisaties als BiSC moeten afsluiten met OCLC, bekendgemaakt. BiSC is op haar beurt bezig met het opstellen van de generieke verwerkersovereenkomsten voor Wise, die bibliotheken met BiSC afsluiten. Gezien de gebroken weken mikt BiSC op uiterlijk 11 mei – en indien mogelijk eerder – voor publicatie van deze overeenkomsten. Net als BiSC zullen bibliotheken deze overeenkomsten nog wel moeten toetsen aan hun eigen situatie.
Quickscan
Het Quickscan AVG traject bij de Utrechtse bibliotheken is nu bijna afgerond. Voor zover al niet eerder vastgelegd, zullen nu de Awareness sessies in overleg met de bibliotheken ingepland en georganiseerd worden.
Intenties belangrijk
Beweging volop dus in het kader van de AVG compliance. In Utrecht en daarbuiten, maar ook in andere sectoren. Toch zullen veel organisaties niet helemaal op tijd klaar zijn. Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, geldt de AVG voor iedereen. Op de vraag of de AP meteen boetes zal opleggen, in het NOS journaal van 25 april in een item over AVG en scholen, was de reactie: “als men goed bezig is, de goede intenties heeft, op het goede pad zit, ja dan blijven we wel redelijk, maar iedereen, dus ook de scholen moeten er wel aan voldoen” . Ongetwijfeld zal hetzelfde voor de bibliotheken gelden. Het blijft dus zaak om aantoonbaar te werken aan AVG compliance.
Terug naar de nieuwsbrief