Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

OCLC-conferentie in Edinburgh: over ICT en verdieping

Geplaatst: 28 februari 2018

OCLC-conferentie in Edinburgh: over ICT en verdieping

Geplaatst: 28 februari 2018

Confereren over bibliotheken die minder de focus op lokale beschikbaarheid van fysieke boeken leggen. Die zich meer toeleggen op ondersteunen van leren en het delen van kennis. Over de mogelijkheden die technologie daar dan weer voor biedt: ontwikkelingen bij digitale content, verbindingen met Wikipedia waar immers gebruikers in eerste instantie gaan zoeken. En hoe dan bibliotheken voor verdieping kunnen zorgen. Maar ook over het beter ontsluiten van catalogi zodat content gemakkelijker vindbaar wordt. Dat kon allemaal op de OCLC-bijeenkomst in Edinburgh op 20 en 21 februari. BiSC was erbij.
Centraal stond het thema De slimmere bibliotheek. Over ICT ontwikkelingen en wat daarvan de impact is op de functie en rol van de bibliotheken. Bijvoorbeeld een presentatie van Muziekweb die hun catalogus meertalig gaan ontsluiten. En over de technische infrastructuur van WorldCat die mogelijk maakt dat dit weer op veel plaatsen gevonden kan worden. Of hoe bibliotheken fysieke ontmoetingsplaatsen worden en hoe men studenten faciliteert om samen te werken binnen de bibliotheek.
Verder vertelde OCLC welke ontwikkelingen zij nu realiseren: dat varieert van tools om collecties efficiënter te krijgen zodat meer ruimte ontstaat voor andere activiteiten, tot vergezichten dat spraakinterface komende jaren belangrijk wordt. In 2020 zal dertig procent van ‘websearching’ ‘screen-less’ zijn. Aldus OCLC in Schotland.
En ‘last but not least’: Altijd nuttig om vakbroeders eens in een andere setting te spreken: directeuren van bibliotheken, medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek, andere provinciale ondersteuningsinstellingen.
Terug naar de nieuwsbrief