Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Onderzoek naar zoekfunctie bibliotheekcatalogus

Geplaatst: 6 juli 2016

Onderzoek naar zoekfunctie bibliotheekcatalogus

Geplaatst: 6 juli 2016

Wat vindt u van de functie waarmee u in de bibliotheekcatalogus kunt zoeken? Die vraag stelden we bibliotheekbezoekers tijdens een onderzoek dat we op 24 en 27 juni deden in de bibliotheken Eemland en Woerden. Ruim twintig bibliotheekbezoekers vulden aan de hand van een aantal zoekopdrachten vragen in over de gebruikersvriendelijkheid van de zoekfunctie in vier verschillende bibliotheekcatalogi. Het onderzoek is onderdeel van een analyse van een aantal verschillende interfaces waarmee in de Nationale Bibliotheek Catalogus Plus (NBC+) gezocht kan worden. Naast het gebruikersgemak, beoordelen we de zoeksystemen ook op de kosten die ermee gemoeid zijn, het beheer en de technische specificaties. Op basis van een analyse van bovengenoemde verschillende aspecten brengt BiSC binnenkort een advies uit.
In het advies geven we antwoord op de vraag of de gebruikersinterface die we op dit moment voor de provinciale catalogus gebruiken voldoet of dat er meer passende alternatieven zijn.Een gebruikersinterface maakt het voor een bezoekers mogelijk te communiceren met een computer en de achterliggende systemen. Er zijn in Nederland een aantal interfaces op de markt, die gebruikt worden om te kunnen zoeken in de bibliotheekcatalogus.
Opvallend
Hoewel de officiële onderzoeksresultaten van het gebruikersonderzoek nog geanalyseerd moeten worden, viel al wel een aantal zaken op. Functioneel beheerder Annemarie de Bruijn: “Eigenlijk gold voor alle geteste interfaces dat de meeste bibliotheekbezoekers vrijwel zonder hulp een zoekopdracht konden uitvoeren met een voor hen nieuwe interface. Wel zagen we verschil in hoe gemakkelijk de deelnemers de knoppen kunnen vinden om bijvoorbeeld een zoekopdracht te verfijnen of de beschikbaarheid van materiaal te vinden.”
Verschil in manier van zoeken
Hoewel geen onderwerp van het onderzoek, viel op dat niet alle bibliotheekbezoekers eerst de catalogus raadplegen als ze ergens naar op zoek zijn. “Ik loop graag langs de boekenkasten. Dan vind ik juist iets waar ik niet naar op zoek ben”, aldus een van de deelnemers aan het onderzoek.
Weer een andere bezoeker hechtte juist erg veel belang aan de mogelijkheid tot zoeken en vergeleek de zoekfunctie van zijn eigen bibliotheek met die van de bibliotheekwebsite die hij testte.
Advies
De komende weken analyseren we de resultaten van het gebruikersonderzoek. Deze resultaten nemen we mee in het adviesrapport dat na de zomer verschijnt. Heeft u al vragen over dit rapport of een van de voorbereidende onderzoeken? Dan kunt u die stellen aan projectleider Erik Bok, e.bok@biscutrecht.nl.