Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Regelingen voor bibliotheken

Geplaatst: 12 mei 2016

Regelingen voor bibliotheken

Geplaatst: 12 mei 2016

Welke aanvullende bronnen van inkomsten zijn er voor bibliotheken? BiSC licht een aantal regelingen voor u uit, die voor uw organisatie interessant kunnen zijn.
Stimuleringsregelingen Tel mee met Taal
De stimuleringsregelen voor de doorgaande lijn vanuit “Tel mee met Taal” 2016-2018 zijn voor dit jaar bekendgemaakt. Dit zijn onder meer regelingen voor de programma’s Boekstart en de Bibliotheek op School. Hier vindt u de regelingen op een rij. Ook is er een nieuwe regeling: de intensieve stimuleringsregeling. Voor meer informatie over beide regelingen kunt u terecht bij Mieke van der Meij, m.van.der.meij@biscutrecht.nl. Zij kan u meer vertellen over de instapcriteria voor de nieuwe stimuleringsregeling. Wilt u in aanmerking komen voor de voortgezette stimuleringsregelingen? Dan vragen we u aan te geven voor welke regeling u in aanmerking wilt komen en voor hoeveel locaties u de regeling aanvraagt.
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds biedt financiële en inhoudelijke ondersteuning aan maatschappelijke organisaties of particulieren die een sociaal initiatief willen starten of uitbreiden. In 2014 keerde het Oranje fonds in totaal meer dan 24 miljoen euro uit aan sociale initiatieven. Verschillende bibliotheken maken reeds gebruik van het Oranje fonds, echter het aantal is relatief laag. Er is een quickscan om snel te bepalen of een bepaalde activiteit past binnen de richtlijnen. Kijk op de website van het Oranjefonds voor meer informatie.
Innovatieregeling KB
De Koninklijke Bibliotheek (KB) stelt voor 2016 €100.000,- beschikbaar voor innovatieve projecten binnen het openbare-bibliotheeknetwerk. De subsidie is bedoeld om de innovatie in het openbare-bibliotheeknetwerk te bevorderen en te versterken. De regeling staat open voor projectaanvragen van bibliotheken en POI’s, tot een maximum bedrag van €25.000,- per aanvraag. De aanvraagtermijn loopt af op 31 mei 2016. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de projecten nieuw en vernieuwend zijn, aantrekkelijk voor bibliotheekorganisaties om uit te voeren en dat ze binnen het bibliotheeknetwerk kunnen worden opgeschaald. De projecten dienen aan te sluiten bij het beleid van de Koninklijke Bibliotheek. Meer informatie vindt u op de website van de KB.