Silencecafé is een non-profit organisatie voor het vergroten van sociale inclusie. In een Silence café is iedereen welkom. Maar vooral ook mensen die niet houden van herrie en mensen die door prikkelgevoeligheid snel vermoeid raken. Het idee beoogt sociaal verantwoord ondernemerschap in de Horeca te stimuleren maar de initiatiefnemers zijn ook met bibliotheken in gesprek over toepassing van het concept.

Prikkels
Hedie Niemeijer, drijvende kracht achter Silencecafe liep hersenletsel op bij een zwaar auto-ongeluk. Na haar revalidatie hield zij vermoeidheid, omdat het lastig bleek om prikkels zoals geluid en licht te filteren. Bij een dagje winkelen kon Hedie maar moeilijk terecht om even tot zichzelf te komen. Bij de eerste twee cafés mocht dat niet, maar bij de derde lukte het. De eigenaar was zelfs boos dat zijn collega’s niet zo gastvrij waren. Toen dacht ze, hoe fijn zou het zijn als er in iedere stad plekken zijn waar je even kunt uitrusten. Zo is het begonnen.

Rustplekken
Silence cafe’s vinden plaats in de gewone horeca. Het biedt ondernemers een kans om een nieuwe grote doelgroep aan te boren. Iedereen die houdt van rust is welkom. In Silence cafe’s staat de muziek uit, is het licht gedimd en doet de bediening extra zachtjes. Maar rustplekken zijn natuurlijk overal te realiseren. En kunnen bijdragen aan een veilige en rustige omgeving van tal van mensen die beter gedijen in een rustige maar toch sociale omgeving. Bibliotheken die daarover meer willen weten melden zich bij BiSC of mailen naar info@silencecafe.nl.

Terug naar de nieuwsbrief