Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

SPN-bijeenkomsten sporen bibliotheken aan tot actie

Geplaatst: 6 juni 2017

SPN-bijeenkomsten sporen bibliotheken aan tot actie

Geplaatst: 6 juni 2017

In de periode van 20 april tot en met 18 mei organiseerde SPN in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de VOB, vier regiobijeenkomsten rondom informatiebeveiliging en privacy voor directeuren en MT-leden van de Bibliotheek. De bijeenkomsten in Zwolle, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht werden goed bezocht, in totaal kwamen er ruim 120 deelnemers. Zij werden bijgepraat over uiteenlopende onderwerpen: van wetgeving tot cybersecurityscan. Ook werd een praktijkvoorbeeld van een datalek besproken. Het doel van de bijeenkomsten is bewustwording bij bibliotheken van de kansen en bedreigingen rond informatiebeveiliging en privacy.
Tijdens de bijeenkomsten bleek dat er nog genoeg werk aan de winkel is rond bovengenoemde thema’s. Uit de praktijkvoorbeelden die werden gegeven, bleek dat dit niet alleen geldt voor bibliotheken, maar voor vrijwel alle organisaties die werken met privacy-gevoelige gegevens en andere data. Zo vertelde David Korteweg van Bits of Freedom (BoF) over internetvrijheid: het recht op privacy en communicatievrijheid in zowel het private als het publieke domein. Frank van Wonderen vertelde aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden dat datalekken uiteindelijk een flinke deuk in het imago van een organisatie kunnen opleveren.
Volledig verslag 
Een volledig verslag van de bijeenkomsten, vindt u op de website van SPN. De bijeenkomsten werden georganiseerd in opdracht van Peter van Eijk, die binnen de SPN verantwoordelijk is voor de portefeuille digitaal.