Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Ter inspiratie

Geplaatst: 2 november 2015

Ter inspiratie

Geplaatst: 2 november 2015

Innovatie-expert Gijs van Wulfen en Jeroen de Boer van Bibliotoheekservice Fryslân gaven tijdens de OCLC-contactdag op 15 oktober hun visie op innovatie.

Gijs van Wulfen: ‘ Waar ligt de klant wakker van?’ als beginpunt innovatie
Hoe je zorgt voor succesvolle innovaties, was het thema van de eerste spreker, innovatie-expert Gijs van Wulfen. Zijn advies: pak de chaotische start van innovatie gestructureerd aan. Innovatie begint bij het zoeken naar het relevante probleem in plaats van het zoeken naar ideeën. Startpunt van de innovatie is volgens Van Wulfen de klant: wat is voor hem relevant, waar ligt hij wakker van? Allereerst definieer je de uitgangspunten voor hoe nieuw je voor wie wilt zijn. Daarna maak je een gestructureerd pad – kies een route en maak duidelijk waarom je die weg bewandelt. Werk in een multidisciplinair team  (waaraan ook de directie deelneemt) op basis van korte sprints met een vaste lengte.

Jeroen de Boer: ‘De volgende stap in de digitale revolutie
Jeroen de Boer van Bibliotoheekservice Fryslân gaf zijn visie op de makersbeweging. Volgens Jeroen de Boer is deze beweging de volgende stap in de digitale revolutie. Hij doelt dan bijvoorbeeld op digitale fabricage en 3D-printing. Het maken van objecten in een digitaal verbonden samenleving is wat mensen/maatschappij  vandaag de dag intrigeert. De Makersbeweging past volgens De Boer bij de bibliotheekfunctie en is onmisbaar in het onderwijs. Zelfs als technieken als laser /3D verdwijnen – dan nog zal de behoefte blijven bestaan om objecten te maken. Volgens De Boer zal leren door te maken blijven bestaan en biedt het kansen.