Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Terugblik: inspiratiemiddag op 3 november over ICT van de toekomst

Geplaatst: 6 november 2015

Terugblik: inspiratiemiddag op 3 november over ICT van de toekomst

Geplaatst: 6 november 2015

Bibliotheek de Tweede Verdieping vormde het toneel voor de ICT-inspiratiemiddag die BiSC op 3 november organiseerde. Thema was ‘ICT van de toekomst’. We blikken terug op een geanimeerde middag, waarop deelnemers onder meer de competitie aangingen in een interactieve quiz over digitale toepassingen. Ook gaf BiSC de start voor een nieuw concept: de Digilabs.

Key-note speakers Heerd Jan Hoogeveen van Economic Board Utrecht en Nils Zelle en Paul van Heel van CoLab beten het spits af. Zij praatten de deelnemers bij over digitale diensteninnovatie door nieuwe samenwerkingsvormen met partijen binnen én buiten de branche. Aansluitend gaf mediabedrijf Coosto, in samenwerking met Manager Innovatie bij BiSC, Ronald Huizer, een sessie over social CRM. Het advies van Coosto: begin met luisteren naar je doelgroep. Weet waar zij het op social media over hebben en speel daarop in met je eigen inzet van social media. Binnenkort start BiSC in samenwerking met Coosto een social CRM-pilot voor bibliotheken.

Pilot CRM: aanmelden kan nog
Binnenkort start BiSC een social CRM-pilot voor bibliotheken, in samenwerking met het Nederlandse Coosto. De pilot houdt in dat bibliotheken en BiSC zelf aan de slag gaan met social CRM om hier kennis en ervaring mee op te doen. Deelnemen aan de pilot kan nog. Meld u voor 15 december aan bij Ronald Huizer, programmamanager Innovatie bij BiSC, r.huizer@biscutrecht.nl.

Van kastelen tot Minecraft
Op het ICT-plaza toonde een aantal ICT-leveranciers wat zij de bibliotheken te bieden hebben aan digitale applicaties, die bibliotheken kunnen inzetten. Bibliotheken Nieuwegein en Utrecht lieten vervolgens zien dat zij beiden op geheel eigen wijze invulling geven aan digitale innovatie in de bibliotheek. Josine van der Schoot (de Bibliotheek Utrecht) vertelde hoe zij met behulp van 3D-printing basisschoolleerlingen enthousiast maakte voor de kastelen van Utrecht en hun geschiedenis. Klaas Jan van den Brink van bibliotheek Nieuwegein toonde een andere kant van digitale innovatie. In een interactieve quiz nam hij de deelnemers onder meer mee in de wereld van Minecraft. Hij liet zien hoe de bibliotheek games inzet om (jonge) bezoekers op weg te helpen met zogeheten ‘21st century skills’.

Start Digilabs
Om innovaties, zoals die van de bibliotheken Utrecht en Nieuwegein te delen, start BiSC de Digilabs. Sia van Keijsteren, strategisch adviseur ICT bij BiSC gaf 3 november het startsein hiervoor. De Digilabs hebben als doel dat bibliotheken vanuit een gezamenlijk ondernemerschap de eigen innovaties delen. Het is een proeftuin-concept waarbinnen we nieuwe pilot-projecten draaien en uitrollen. Wilt u meedenken over hoe we dit gezamenlijk ondernemerschap verder kunnen vormgeven en de Digilabs tot een succes kunnen maken? Of heeft u een project dat u wilt inbrengen? Laat het dan weten aan Sia: s.van.keijsteren@biscutrecht.nl