BLOG
Juli 1975 Londen
Arthur Ashe wint de Wimbledon finale van Jimmy Connors. Als 17-jarige tennisfan was ik, meegenomen door oudere vrienden, op het Center Court getuige van een historische overwinning. Deze topatleet met zijn geweldige opslag – zijn bijnaam was Arthur ‘Ace’ Ashe – stimuleerde mijn verbeeldingskracht en inspireerde me om harder te gaan trainen. Voor ons op de wereldberoemde baan stond immers – met overwinningsbeker in de hand – een lange, bebrilde man. Mijn durf om te dromen over een leven als profspeler groeide.
Vier jaar later won ik de Bredase tenniskampioenschappen; dat voedde fantasieën over de toekomst. Maar niet lang daarna verloor ik keer op keer van een nieuwe, zes jaar jongere teamgenoot. Zijn naam: Menno Oosting. Hij was succesvol op weg naar de top (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Menno_Oosting). Veel directere feedback dan via sportuitslagen krijgt een mens niet: illusie verloren, waarheid gevonden. Studie afmaken!
November 2022 Newport
Samen met mijn oudste zoon bezoek ik de International Tennis Hall of Fame. Het is een uniek park met grasbanen en een bijzonder museum in Engelse stijl. Arthur Ashe heeft er een speciale plaats, met name zijn doorbraakjaar 1968. Naast zijn sportieve prestaties komen we ook veel meer te weten over de moedige Afro-Amerikaanse tennispioniers die deuren voor hem hebben geopend en barrières hebben weggenomen.1
Februari 2023, Rotterdam
Na 50 jaar amateurtennis is mijn rechterschouder versleten. ‘Game over’ dus, als het gaat om zelf spelen. Geïnteresseerd toeschouwen en becommentariëren vanaf de bank thuis en soms bij toernooien: de beperking daartoe bevalt goed. Omdat de grote Federer is gestopt, zoek ik samen met familie en vrienden naar een nieuw idool. Ons oog is gevallen op Felix Auger-Alliassime. Deze jonge Canadees (22 jaar) is nu al een gevreesde top-10 speler en een sportieve gentleman, op en naast de baan. Daarom zijn we in Ahoy vandaag. Terwijl Felix vlak voor ons serveert, dwalen mijn gedachten bij het maken van deze foto af naar 1975…
Wat zijn er sindsdien veel positieve veranderingen doorgevoerd in het tennis! De rackets, de techniek en de algehele fitheid van professionals hebben het wedstrijdniveau enorm verhoogd. De videotechnologie maakt lijnrechters overbodig. Discussies met een scheidsrechter behoren tot het verleden. Het prijzengeld voor dames en heren is gelijkgeschakeld. Het rolstoeltennis heeft zijn entree gemaakt. De finale in Rotterdam is in meer dan 170 landen te volgen… Het is maar een greep. In bijna vijftig jaar hebben tienduizenden spelers, speelsters, trainers, ouders/verzorgers, organisatoren en bestuurders succesvol bijgedragen aan vooruitgang in deze sport.
Hoop
Dit mooie werk van velen voedt mijn hoop voor de toekomst, in de betekenis die wijlen Václav Havel aan dit woord gaf: ‘’Hoop is niet hetzelfde als optimisme, evenmin de overtuiging dat alles goed zal aflopen. Het is de zekerheid dat iets zinvol is, onafhankelijk van de afloop, onafhankelijk van het resultaat.”
Peter van Eijk
Februari 2023
[1] Zie de link naar de tentoonstelling Breaking barriers in het tennismuseum.