Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Update NBC+

Geplaatst: 29 januari 2016

Update NBC+

Geplaatst: 29 januari 2016

BiSC heeft onderzoek gedaan naar de vraag of wij met ons provinciale bibliotheeksysteem eenvoudig kunnen aansluiten op de Nationale Bibliotheek Catalogus+ (NBC+). De Koninklijke Bibliotheek is op dit moment druk bezig deze landelijke catalogus te ontwikkelen. Naar aanleiding van dit onderzoek adviseert BiSC de Utrechtse bibliotheken voorlopig nog niet aan te sluiten.

De NBC+ biedt nog niet de mogelijkheid tot zoeken op alle verschillende niveaus, zoals dat nu in onze provincie wel mogelijk is. Aansluiten zou voor onze provincie op dit moment daarom eerder nadelig zijn dan een voordeel. Overigens is de KB wel bezig om deze gelaagdheid te ontwikkelen, maar de verwachting is dat het nog minimaal een half jaar duurt voordat dit beschikbaar is.

Gebruikersinterface
Om het gebruik van de catalogus en collectie binnen het provinciale stelsel blijvend te faciliteren is het noodzakelijk een goede gebruikersinterface (zoals nu de Aquabrowser) te hebben die het zoeken voor alle klanten in de provincie mogelijk maakt. Daarom werken we aan een analyse van de verschillende gebruikersinterfaces om te kijken welke het best aansluit bij de bibliotheekstructuur in de provincie. Doel is om de klant zo goed mogelijk in onze gezamenlijke catalogus te laten zoeken. En daar zijn verschillende mogelijkheden voor, met verschillende leveranciers en verschillende voor- en nadelen. Daarbij houden we vanzelfsprekend ook rekening met kosten- en efficiencyvoordelen en de kansen die de verschillende interfaces bieden voor innovatie. De planning is om dit onderzoek in het tweede kwartaal van 2016 af te ronden. Zodra dit onderzoek is afgerond, hoort u uiteraard wat onze bevindingen zijn.

Vragen?
Voor verdere vragen kunt u terecht bij Erik Bok, projectmanager ICT, e.bok@biscutrecht.nl