Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Utrecht kiest provinciale voorleeskampioenen

Geplaatst: 6 april 2016

Utrecht kiest provinciale voorleeskampioenen

Geplaatst: 6 april 2016

NIEUWEGEIN, 6 APRIL –  De provincie Utrecht telt sinds gisteren maar liefst drie voorleeskampioenen. Aankomend meester Ruben de Vries, brugklasleerling Iris Poncia en basisscholiere Laura Heijgen kwamen alle drie als winnaar uit de bus tijdens de provinciale halve finales van de voorleeswedstrijd. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst niet alleen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 en pabo-studenten gehouden. Ook brugklasleerlingen uit verschillende Utrechtse gemeentes streden in hun eigen halve finale om de titel. Podium voor het voorleesspektakel was theater De Kom in Nieuwegein; de organisatie was in handen van BiSC.

De ochtend stond in het teken van de wedstrijden voor pabo-studenten en brugklasleerlingen. Een deskundige jury, bestaand uit BiSC-directeur Peter van Eijk, kinderboekenschrijver Marcel van Driel en bibliotheekmedewerker Annita van Vliet velde een oordeel. De jury beoordeelde de kandidaten onder meer op hun overtuigingskracht en duidelijke articulatie. De presentatie was in handen van ZieZus, een Amsterdams theaterduo. Pabo-student Ruben de Vries van de Hogeschool Utrecht won met het zijn voordracht uit ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’. Middelbare scholiere Iris Poncia van het Utrechtse Sint Gregorius College las voor uit Alice in Wonderland en overtuigde daarmee de jury van haar voorleeskwaliteiten. RTV Utrecht maakte een radio– en tv-verslag van de ochtend.

‘Zonder stemmetjes’
’s Middags was het de beurt aan de basisscholieren. Er was een jurywissel waardoor beleidsadviseur Mirjam Cloo van de provincie Utrecht het stokje overnam van jurylid Annita van Vliet. Voordat ze het provinciale podium betraden, hadden de acht deelnemers al een aantal voorleesrondes doorstaan. Maar liefst 170 basisscholen deden mee aan deze voorrondes, die werden georganiseerd door de openbare bibliotheken in de provincie. Laura Heijgen van SBO de Wenteltrap uit IJsselstein ging er uiteindelijk met de titel vandoor. De jury loofde haar om haar goed gekozen stuk tekst en knappe manier van voorlezen. Uit het juryrapport: ‘Laura leest voor met humor, zonder stemmetjes te gebruiken. Ze krijgt de zaal aan het lachen.’

Voorlezen leuk en waardevol
De drie halve finalisten staan in mei ieder in hun eigen landelijke finale; de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisscholen, de Voorleeswedstrijd voor pabo’s en de Read2Me-wedstrijd voor brugklasleerlingen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Aankomend meesters en juffen die plezier hebben in lezen zijn bovendien van grote waarde voor hun leerlingen.

Over BiSC
De organisatie van de voorleeswedstrijden is in handen van BiSC. Dit is de provinciale ondersteuningsinstelling voor openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Samen met de bibliotheken en de Provincie Utrecht werkt BiSC aan een duurzame en actueel bibliotheekstelsel in de provincie.

Fotobijschrift: De deelnemers aan de voorleeswedstrijd voor basisscholen. Vierde van links winnares Laura Heijgen.