Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Utrechtse Voorleeskam- pioenen gaan voor titel

Geplaatst: 19 mei 2015

Utrechtse Voorleeskam- pioenen gaan voor titel

Geplaatst: 19 mei 2015

Op 27 mei 2015 wordt de finale van zowel de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen als de Pabo Voorleeswedstrijd gehouden. Twaalf kandidaten uit de groepen 7 en 8 van basisscholen en twaalf kandidaten van de Pabo gaan voor de eer om een jaar lang de titel Nationale Voorleeskampioen 2015 te dragen. Sarah Hamdan (basisschool) en Simone van Laar (Pabo) vertegenwoordigen de provincie Utrecht in Tivoli Vredenburg.
Overtuigende winnaars provinciale voorleeswedstrijd
Tijdens de eerdere provinciale finale (27 maart 2015) wisten Sarah en Simone de jury te overtuigen met hun optreden. Sarah Hamdan las voor uit De Griezels van Roald Dahl. Jurylid Marcel van Driel: “Ik heb het nog nooit aangedurfd om van één van mijn boeken een audioboek te laten maken, maar zou jij hem voor mij in willen spreken?” Dat zegt genoeg.
Pabo-kandidaat Simone van Laar las voor uit Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak. Een absurd maar waargebeurd verhaal en “door haar intonatie zie je wie er aan het woord is en word je meegenomen in het verhaal”, aldus de jury.
Kandidaten strijden om trofee en erebaan
De landelijke finale is altijd een spannende en feestelijke middag. De 12 provinciale kampioenen lezen ieder een fragment voor uit het door hen gekozen boek. De winnaar is een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en krijgt naast een boekenbon een trofee mee naar huis en de wisseltrofee voor zijn of haar school. Ook mag De Nationale Voorleeskampioen zich een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag noemen. Hij of zij bepaalt mede wat het museum organiseert voor kinderen. Een erebaan!
Verhoging van het leesplezier
De Nationale Voorleeswedstrijd is een succesvol leesbevorderingsproject voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs, dat het leesplezier op een spannende manier verhoogt. Het is een samenwerking tussen de bibliotheken, de provinciale serviceorganisaties en de Stichting Lezen. Het bereik is groot: in de aanloop naar de provinciale voorleeswedstrijd organiseren 168 scholen in de provincie Utrecht ieder een voorleeswedstrijd en kiezen hun kampioen.