Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Voorleeskampioen provincie Utrecht gekozen

Geplaatst: 30 maart 2015

Voorleeskampioen provincie Utrecht gekozen

Geplaatst: 30 maart 2015

Op 26 maart 2015 werd de provinciale finale van zowel de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen als de Pabo Voorleeswedstrijd gehouden.
Acht kandidaten uit de groepen 7 en 8 van basisscholen streden voor de eer om een jaar lang de titel Voorleeskampioen 2015 van de provincie Utrecht te dragen.
Na een spannende strijd koos de jury uiteindelijk unaniem voor Sarah Hamdan uit Utrecht als voorleeskampioen van de basisscholen en Simone van Laar vanuit de Pabo.
Zware taak voor de jury
Met een tribune vol fans was het druk in Theater de Kom. De deskundige en enthousiaste jury onder leiding van de heer Ostendorp – burgemeester van Bunnik en lid van de Raad van Toezicht van BiSC – kinderboekenschrijver Marcel van Driel en Dorien Nannings van Leesplein, een website voor kinder- en jeugdboeken had een zware taak deze middag. De jury beoordeelde de kandidaten op hun overtuigingskracht, duidelijke articulatie en de manier waarop zij de zaal wisten mee te nemen.
Overtuigende winnaars: Sarah Hamdan en Simone van Laar
Dat wist Sarah Hamdan op overtuigende wijze te doen. Zij las voor uit De Griezels van Roald Dahl. Marcel van Driel: “Ik heb het nog nooit aangedurfd om van één van mijn boeken een audioboek te laten maken, maar zou jij hem voor mij in willen spreken?” Dat zegt genoeg. Pabo kandidaat Simone van Laar las voor uit Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak. Een absurd maar waargebeurd verhaal en door haar intonatie zag je wie er aan het woord was en werd de luisteraar meegenomen in het verhaal, aldus de jury.
Provinciale kampioenen door naar de nationale finale
Beide Utrechtse kampioenen zullen de provincie vertegenwoordigen tijdens de nationale titel tijdens de landelijke finale in Tivoli Vredenburg op 27 mei 2015.
Verhoging van het leesplezier
De Nationale Voorleeswedstrijd is een succesvol leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs, dat het leesplezier op een spannende manier verhoogt. Het bereik is groot: in de aanloop naar de provinciale voorleeswedstrijd organiseren 168 scholen in de provincie Utrecht ieder een voorleeswedstrijd en kiezen hun kampioen.
Fotografie: Merel Maissan