Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Voorleeswedstrijd: “Een waardevolle ervaring”

Geplaatst: 30 september 2016

Voorleeswedstrijd: “Een waardevolle ervaring”

Geplaatst: 30 september 2016

De kinderboekenweek in oktober is voor veel basisscholen hét moment om de Voorleeswestrijd op school te houden. Komende maand maken de kinderen uit groep 7 en 8 van meer dan 140 Utrechtse basisscholen zich op om te strijden voor de titel Voorleeskampioen. De winnaars doorlopen een aantal wedstrijdrondes, die uiteindelijk eindigen met een landelijke finale. Laura Heijgen van SBO De Wenteltrap in IJsselstein verdedigde in mei dit jaar de eer van de provincie Utrecht in deze landelijke voorleesfinale. Meester Martijn Grootscholten begeleidde Laura en kijkt terug op een waardevolle ervaring. Voor Laura, maar eigenlijk ook voor alle leerlingen van De Wenteltrap.
Voor Laura in de landelijke finale stond, had ze er al een groot aantal wedstrijdrondes opzitten. “De wedstrijd in haar klas, de voorleeswedstrijd met de parallelgroep, de wedstrijd tussen de winnaars van de groepen 7 en 8, de wedstrijd in de bibliotheek met de scholen uit IJsselstein, de provinciale wedstrijd en toen nog de landelijke finale”, somt de leerkracht op. “Ze heeft heel wat doorstaan”, lacht Grootscholten. Hij kijkt terug op een waardevolle ervaring voor zowel Laura, maar ook de andere kinderen in haar klas: “De klas van Laura was er elke keer bij om haar aan te moedigen. Dat we dat als groep hebben beleefd is erg leuk. Bovendien gaf het Laura de kans om zichzelf in het zonnetje te zetten.”
Vrije keuze
De Wenteltrap is een school voor speciaal basisonderwijs. Martijn Grootscholten: “Een groot aantal kinderen op onze school is dyslectisch. Zij lezen niet graag. We laten de keuze om mee te doen aan de voorleeswedstrijd daarom altijd vrij. De kinderen die niet meedoen, zitten in de jury en bepalen met de leerkracht wie de wedstrijd wint.”
Belang van voorlezen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Dat voorlezen en lezen belangrijk zijn, staat ook volgens Grootscholten buiten kijf. “Het laat kinderen zien hoe leuk verhalen zijn. Zeker op een school waar kinderen soms afhaken, omdat ze zelf niet goed kunnen lezen, is voorlezen belangrijk”, volgens Grootscholten. Leesonderwijs staat op De Wenteltrap daarom hoog op de agenda. “Sinds kort werken we samen met de bibliotheek in IJsselstein en hebben we de Bibliotheek op School. Ik merk dat de kinderen daar ook veel plezier aan beleven.”
Extra effect
Het feit dat Laura de provinciale wedstrijd won en in de landelijke voorleeswedstijd stond, heeft nog een extra positief effect op de school en haar leerlingen, volgens Grootscholten. “Omdat wij een school voor speciaal basisonderwijs zijn, hebben alle kinderen om verschillende redenen en op verschillende vlakken wat extra hulp nodig. Wij vinden het om die reden belangrijk dat de kinderen weten dat iedereen kwaliteiten heeft. De deelname van Laura aan de verschillende voorleeswedstrijden en finales benadrukt dat.”
Feestweek
Ook SBO De Wenteltrap bereidt zich de komende weken weer voor op de Kinderboekenweek, die op 5 oktober begint. Grootscholten. “We maken er een feestweek van. We beginnen altijd met een ludieke opening. Afgelopen jaar mochten alle kinderen een verhaal schrijven en er een tekening bij maken. We sloten de week af met de uitreiking van een gouden en zilveren griffel en penseel.”
Meer weten?
Jaarlijks organiseert BiSC de provinciale finale van de Voorleeswedstrijd voor de provincie Utrecht. Daarin strijden de winnaars uit de wedstrijden, die door de negen openbare bibliotheken in Utrecht worden georganiseerd, om de titel provinciale voorleeskampioen. Wilt u meer weten over de voorleeswedstrijd? Dan kunt u contact opnemen met Mieke van der Meij, m.van.der.meij@biscutrecht.nl.
Fotobijschrift: Meester Martijn Grootscholten en zijn leerlingen tijdens de finale van de provinciale voorleeswedstrijd.