Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Voorzitterswissel bij BiSC

Geplaatst: 16 december 2020

Voorzitterswissel bij BiSC

Geplaatst: 16 december 2020

Cor Wijn is Roy Pamboer opgevolgd als voorzitter van de Raad van Toezicht van BiSC. Vanaf 2012 loodste voormalig gemeentebestuurder Pamboer BiSC door roerige tijden, waarin nieuwe vorm en inhoud werd gegeven aan de ‘provinciale ondersteuningsinstelling’. BiSC ontwikkelde zich naar de buitenboordmotor voor bibliotheekvernieuwing in het Utrechtse netwerk en daarbuiten en is Roy erkentelijk voor zijn scherpe oog daarop.
Cor Wijn trad op 21 november aan als voorzitter. In het dagelijks leven is hij managing consultant bij het bekende Utrechtse adviesbureau Berenschot. Als interimmanager en adviseur is hem de wereld van de bibliotheken niet vreemd. Hij verheugt zich op zijn bijdrage via BiSC.
“De bibliotheken hebben zich in de afgelopen jaren met succes verbreed tot wat we de ‘maatschappelijke bibliotheek’ noemen”, stelt Cor. “Het CBS heeft daar in een rapportage van het aantal activiteiten binnen bibliotheken onlangs ook de aandacht op gevestigd. De sector groeit aanwijsbaar kwantitatief!”.
Lockdowns
De Lockdowns zijn dan natuurlijk een behoorlijke streep door de rekening, aldus de toezichthouder. “Het voortdurend sluiten en openen van vestigingen heeft veel mensen nog eens extra gewezen op de functie die de bibliotheek in hun leven eigenlijk heeft. Dat geldt voor leners maar ook voor studenten en andere dagelijkse bezoekers. Het geldt zeker voor de vele mensen die in al die activiteiten deelnemen. En daarvan steun in hun dagelijkse maatschappelijk functioneren ondervinden.”
Toch heeft Wijn er zorgen over of we post-corona het recente niveau van activiteiten weer gaan zien. “Of dat bibliotheken terug zullen vallen op hun oude corebusiness van boeken uitlenen”. Vanuit zijn nieuwe rol in het bibliotheeknetwerk belooft hij de ontwikkelingen op de voet te volgen.
Terug naar de nieuwsbrief