Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Wijs worden in Wise met BibliotheekWijzer 

Geplaatst: 23 juni 2022

Wijs worden in Wise met BibliotheekWijzer 

Geplaatst: 23 juni 2022

Om bibliotheken nog beter van dienst te zijn, lanceren Probiblio, BiSC en Rijnbrink het e-learningsplatform BibliotheekWijzer.  

Wat is BibliotheekWijzer? 
BibliotheekWijzer is een online platform waarmee bibliotheekmedewerkers zich door middel van zelfstudie het werken met Wise op een eenvoudige manier eigen maken. Via de website Bibliotheekwijzer.nl kun je straks op elk moment van de dag Wise-trainingen volgen, e-learnings in de vorm van instructies, filmpjes, quizzen en toetsen. Ook is het mogelijk om met de zoekfunctie op trefwoorden instructies en e-learnings te doorzoeken. Het behalen van badges en certificaten behoort ook tot de mogelijkheden. 

Bij de start van BibliotheekWijzer wordt een cursus aangeboden uit de Wise basistrainingen: ‘Balie: innemen, uitlenen en andere balieprocedures’. Maandelijks worden nieuwe trainingen toegevoegd. 

BibliotheekWijzer is gebaseerd op het leerplatform van onze collega’s van CultuurConnect in Vlaanderen. Zij hebben hun leerplatform gebouwd om de Vlaamse bibliotheekmedewerkers te trainen in het gebruik van Wise in meer dan 300 bibliotheken. De Vlaamse bibliotheken hebben heel goede ervaringen met dit leerplatform. Het wordt dagelijks veel gebruikt en heeft maandelijks meer dan 90.000 bezoeken. 

Getrapte lancering BibliotheekWijzer: Probiblio in juni, BiSC en Rijnbrink in oktober 
Bij de ontwikkeling van BibliotheekWijzer is Probiblio aan de leiding. Op 16 juni heeft de lancering plaatsgevonden van BibliotheekWijzer voor de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. 

De komende maanden zullen door Probiblio, BiSC en Rijnbrink worden gebruikt voor de finetuning van het e-learningsplatform en om nieuwe trainingen toe te voegen. De lancering van BibliotheekWijzer door BiSC en Rijnbrink zal in oktober plaatsvinden. Hierover zullen de komende maanden nog de nodige mededelingen volgen via de BiebtoBieb-groep voor het BiSC Wise Midden-Zuid-systeem.

(Foto: Samantha Borges; Unsplash, EeS69TTPQ18)