Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken 

Geplaatst: 25 april 2024

11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken 

Geplaatst: 25 april 2024

Het kabinet stelt in de Voorjaarsnota ruim 11 miljoen euro extra beschikbaar voor de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). De Kamer had opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen.   

Staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media): “Ik ben hier erg blij mee. Bibliotheken zijn belangrijke plekken om te leren, te lezen, te ontmoeten. Iedereen kan er terecht voor een boek, het bekijken van een tentoonstelling, het volgen van een taalles of gewoon voor een kop koffie. Het is een plek waar kennis, verhalen en andere perspectieven binnen handbereik liggen. Daarom is het belangrijk dat de bibliotheek voor iedereen bereikbaar is.” 

Meer en betere bibliotheken 
Deze kabinetsperiode zijn er voor het eerst sinds lange tijd miljoenen extra geïnvesteerd in bibliotheken. Voor de tijdelijke SPUK-regeling was meer aangevraagd dan het totaal beschikbare budget van 56 miljoen euro. In totaal werden 287 aanvragen toegekend om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is. 

Alsnog meedoen 
Aanvragers die in de eerste ronde afvielen, konden in de tweede ronde opnieuw meedoen. In de laatste ronde kregen uiteindelijk 44 gemeenten geen subsidie voor 63 aanvragen. De aanvragen die in de tweede ronde buiten de boot vielen kunnen met deze extra 11 miljoen alsnog – bij een positieve beoordeling – gehonoreerd worden.  

Zorgplicht komt eraan 
Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling versterken gemeenten het bibliothekennetwerk en bereiden zij zich voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek 

Overgangsregeling 
Om ervoor te zorgen dat gemeenten zich goed kunnen voorbereiden op de zorgplicht is er de inzet om een overgangsregeling in te stellen in 2025 en 2026. Staatssecretaris Gräper: “Ik denk aan een basisbedrag per gemeente en kijk naar mogelijkheden om ook kleinere gemeenten in staat te stellen zich voor te bereiden op de zorgplicht.” 

Meer informatie: 11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl