Op 24 november organiseerde BiSC haar tweejaarlijkse Innovatiemiddag. Deze middag blikte bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschap Frank Huysmans terug op de ontwikkelingen in de bibliotheeksector van de afgelopen 10 jaar. Trendwatcher Chantal Verweij gaf haar visie op de kansen en risico’s voor onze maatschappij én de bibliotheeksector. Een kort verslag.
Frank Huysmans opende de middag met een terugblik op het SCP-rapport ”De Bibliotheek 10 jaar van nu”, dat hij inmiddels alweer 8 jaar geleden schreef. Zijn opvallende bevinding is dat de verwachte afname van het aantal bibliotheekvestigingen van 30% niet heeft plaatsgevonden, ondanks de bezuinigingen. Daarentegen is het aantal medewerkers in loondienst/formatie van bibliotheken wel met 20-30% gedaald, iets wat consequenties heeft voor de slagkracht van bibliotheken. Ook maakte hij duidelijk dat de e-books-trend vooralsnog niet de vlucht heeft genomen die velen hebben voorspeld. Over de vraag naar mogelijke toekomstige ontwikkelingen op dit gebied ontstond een interessante discussie over de zogenaamde ‘hypecycle’ van onderzoekbureau Gartner, die ook voor e-books van toepassing zou kunnen zijn. Met andere woorden: het e-book is mogelijk nog maar het begin van digitaal lezen en een ‘gemotoriseerde paard & wagen’.
Chantal Verweij
Trendwatcher Chantal Verweij ging in op verschillende maatschappelijk trends, waarbij zij de technologie-trend als belangrijkste van dit moment aanduidt. De keten van veel diensten, zoals ook (boeken)lezen, verandert doordat nieuwe spelers onderdelen in de keten overnemen of elimineren (Makelaarsland, de klant neemt taken van professional over), of juist bewust uit handen geven (Alibaba, de webshop zonder voorraad). Vervolgens liet zij zien welke mogelijke nieuwe invulling bibliotheken kunnen geven aan hun functies, zowel door andere vormen (b.v. digitaal kennisnetwerk met KonnectID) als invulling (b.v. de Library of Things). Zie ook de presentaties die deze middag zijn gegeven.
Werkplek 21ste eeuw
Ten slotte presenteerden BiSC-directeur Peter van Eijk en Sander Mulder van de TU Delft het project Werkplek van de 21e eeuw waarin, door middel van Open Innovatie, een unieke samenwerking met de TU Delft is opgezet. Ruim 100 master studenten Industriële Vormgeving hebben de afgelopen maanden verschillende prototypes ontwikkeld rondom nieuwe diensten en mogelijkheden, gericht op de (anonieme) bezoekers van de bibliotheek.
Fotobijschrift: Trendwatcher Chantal Verweij ging tijdens de innovatiemiddag in op verschillende maatschappelijk trends.