Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Blog: Boodschap van het World Business Forum

Geplaatst: 10 november 2016

Blog: Boodschap van het World Business Forum

Geplaatst: 10 november 2016

Al een groot aantal jaren neem ik deel aan het World Business Forum. Dit zijn tweedaagse congressen waar altijd een interessante combinatie is van sprekers: hoogleraren, ondernemers en oud-politici/topsporters. De aflevering 2016 vond afgelopen maand plaats in Madrid (inderdaad lezer, een prettige stad om in oktober te bezoeken: de buitenterrassen boden na afloop nog volop ruimte voor reflectie). Van alle inleiders waren er drie boodschappers in deze editie die er in mijn optiek uitsprongen.
Door Peter van Eijk
The Internet of Things en de ‘’enchanted objects’’
David Rose is een duizendpoot. Hij onderneemt, doceert aan het MIT Media Lab in Boston en doet onderzoek naar de toekomst van ‘The Internet of Things’. Wat dit laatste betreft werd mij andermaal duidelijk dat we aan het begin van het begin staan, als het gaat om de invloed van technologie op ons dagelijks leven en werken. Het pleidooi van Rose is kort samengevat: ‘’begin te leven met ‘enchanted objects’ want hun betekenis in uw leven gaat toenemen (voor meer informatie zie zijn website www.enchantedobjects.com) . Waar we precies over praten? In mijn simpele vertaling: over fascinerende producten  die nu in een aantal gevallen al in de winkel liggen en die de ‘’innovators’ onder ons al in gebruik hebben:
– het slimme horloge om uw pols als venster op digitale informatie (van Apple of Pebble);
– een mini camera die als clip aan uw borstzak hangt en die opnamen maakt van gebeurtenissen van alle dag (de ‘’Narrative draagbare camera);
–  de ‘slimme pen’’ die al uw notities via blue tooth direct vastlegt op uw tablet (de Livescribe);
– ‘de slimme thermostaat die u verder helpt bij het efficiënter verwarmen en verkoelen van uw woning (de Nest).
Rose verwacht een hoge groei in het aanbod en gebruik van dergelijke producten. Desgevraagd ging hij ook in op de privacy kwestie. De Amerikaan ziet twee oplossingsrichtingen voor het toenemende belang van privacy. Aan de aanbodkant zullen leveranciers bij productinnovaties meer aandacht gaan geven aan ‘’privacy by design’’. En aan de vraagkant zullen wij als eindgebruikers steeds bewuster gebruik moeten gaan maken van het internet.
Arianna Huffington: manage uw relatie met technologie
Over het bewuster omgaan met technologie sprak ook Arianne Huffington. Deze journaliste van Griekse komaf heeft na de oprichting van haar succesvolle Huffington post platform een nieuwe focus. In haar laatste boek ‘The sleeping revolution’ betoogt ze met kracht van wetenschappelijke argumenten het belang van 7 tot 9 uur slaap per nacht. Samengevat komt haar actuele boodschap erop neer dat wij als mensen niet gebouwd zijn om te leven zonder voldoende rust. Deze klassieke wijsheid is onder druk komen te staan als gevolg van de groeiende rol van technologie en van sociale media in ons dagelijkse bestaan. Hoe ze zelf haar relatie met technologie beter vormgeeft? Huffington gaf drie tips:
– Geef tijdens je vakantie via de bekende afwezigheid wizzard aan  dat alle e-mailberichten automatisch in de prullenbak belanden en dat je pas na terugkomst weer online bent.
– Beantwoord sowieso geen mails meer na 22 uur ’s avonds. Leg rond die tijd  tablet/smartphone weg en zet je PC in de slaapstand;
– Bepaal ’s ochtends jouw intentie voor de dag en beperk die tot drie acties/resultaten. De rest van de actielijst komt een andere keer weer.
‘ Dat is goed uitvoerbaar’’,  dacht ik  al meeschrijvend met haar speech, maar de praktijk na terugkomst bleek weerbarstiger.
Andre Agassi: Beperk je tot de hoofdzaken in het hier en nu
Het is 6 juni 1999, Roland Garros Parijs. de Amerikaan Andre Agassi is 29 jaar en staat in de finale van het open Franse kampioenschap tegen de vijf jaar jongere Andrei Medvedev uit Oekraïne. Het is een grand slam partij over drie gewonnen sets. Binnen 49 minuten verliest Agassi twee sets. Het heeft er alle schijn van dat Medvedev over hem heen gaat walsen. Totdat Agassi in de derde set tijdens een korte regenpauze de woorden van zijn coach Brad Gilbert goed tot zich door laat dringen: ‘’speel punt voor punt,  ga lopen op iedere bal, en blijf een slag langer dan jouw tegenstander in de rally”’. Ook hier is het geven van advies één ding, de uitvoering is van geheel andere orde. Maar het lukt Agassi om de partij te keren: hij wint Roland Garros voor de eerste keer in zijn loopbaan.
Het is 18 oktober 2016, het Koninklijk theater in Madrid. Agassi reflecteert op deze wedstrijd. ‘’Natuurlijk moet je goed voorbereid zijn, maar de context kan je blokkeren. Ik was heel nerveus. Voelde aan mijn lichaam dat het weleens de laatste kans zou zijn om een grand slam te winnen. Vroeg me af wat de gevolgen van een overwinning zouden zijn op mijn plaats op de wereldranglijst. Kortom, ik leefde niet in het moment. De regenpauze en de woorden van mijn coach brachten me terug in het hier en nu. Pas daarna was ik in staat mijn normale niveau te halen en uiteindelijk de partij, punt voor punt te winnen.”
Zijn advies aan de zaal? ’Wat je ook doet: bereid je voor op prestaties, probeer ín het moment te leven en zorg voor een goed begeleidingsteam. Want hoewel tennis een individuele sport lijkt, geldt ook hier: niemand kan het alleen.” Een heldere boodschap die voor zichzelf spreekt.
Peter van Eijk
directeur-bestuurder BiSC