Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Bronnen verbinden: blik op een Fieldlab

Geplaatst: 23 maart 2023

Bronnen verbinden: blik op een Fieldlab

Geplaatst: 23 maart 2023

Verbinden van publieke bronnen binnen een toegankelijk (online) platform om kennisdeling te bevorderen; zo luidt het gezamenlijke doel van de Bibliotheek Eemland, de NTR en BiSC. Vorig jaar zijn we de samenwerking aangegaan, om te kijken of en hoe we de bronnen van de NTR kunnen verbinden met die van de bibliotheek. Dit jaar zetten we de samenwerking voort, in een zogeheten Fieldlab-pilot. 

Betrouwbare informatie 
Bronnen verbinden om zo betrouwbare informatie aan te bieden waardoor burgers zich aangemoedigd voelen tot deelname aan het debat rondom actuele onderwerpen; die gezamenlijke doelstelling resulteerde gelopen zomer (27 juni t/m 3 juli) in een eerste pilot in het Eemhuis, waar stories van NPO Kennis werden getoond via schermen. Bezoekers konden daarbij een QR-code scannen om de gehele story te bekijken en vervolgens door te klikken naar bijpassende bibliotheekbronnen. 

Logische verbinding 
Uit de evaluatie bleek dat onze bronnen goed bij elkaar passen, en uit kwalitatief onderzoek kwam naar voren dat de bezoekers van bibliotheken de verbinding logisch vinden en behoefte hebben aan verdieping bij de actualiteit. Het nadeel was dat er niet veel publiek werd bereikt, omdat de schermen onvoldoende opvielen. Bovendien viel de pilotweek in de zomervakantie. 

Opschaling en verbreding 
De Bibliotheek Eemland, de NTR en BiSC zijn vastberaden om de samenwerking voort te zetten. Daarom gaan we met dit project verder als pilot in het Fieldlab Midden-Zuid. Met als doel opschaling, en een tweede pilot in de tweede helft van 2023. Daarbij staat het ontwikkelen van een online vindplek centraal, waarop de content van NPO Kennis wordt verbonden met de bronnen van bibliotheek.