Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Utrecht leest voor tijdens halve finale Voorleeswedstrijd

Geplaatst: 29 maart 2016

Utrecht leest voor tijdens halve finale Voorleeswedstrijd

Geplaatst: 29 maart 2016

Op 5 april lezen basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8, brugklasleerlingen en pabo-studenten de sterren van de hemel tijdens de provinciale halve finales van de voorleeswedstrijden in Utrecht. Theater de Kom in Nieuwegein vormt letterlijk het toneel voor de wedstrijd. BiSC, de provinciale ondersteuningsinstelling in Utrecht, organiseert deze halve finales voor de provincie Utrecht. Een deskundige jury, onder wie kinderboekenschrijver Marcel van Driel en BiSC-directeur Peter van Eijk, kiest de drie winnaars.

Nationale Voorleeswedstrijd voor basisscholen
Voorafgaand aan de provinciale finale, hebben de deelnemende basisscholen een voorleeswedstrijd gehouden. Maar liefst 170 basisscholen uit de provincie Utrecht deden mee aan deze voorrondes, die georganiseerd werden door de openbare bibliotheken. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Klik hier om het onderzoek te lezen over basisscholen die meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd.

Read2Me voor brugklasleerlingen
Tien middelbare scholen in de provincie Utrecht deden mee aan de voorrondes van de Read2Me-voorleeswedstrijd, speciaal voor brugklasleerlingen. Blijven lezen is ook voor deze groep leerlingen erg belangrijk. Voor deze Read2Me-wedstrijd zijn drie finalisten en vindt de finale ook op 5 april plaats.

Pabo’s
Ook de provinciale pabo’s organiseerden voorleeswedstrijden voor hun studenten. Het organiseren van de Voorleeswedstrijd voor de pabo’s is een goede aanleiding om jeugdboeken te bespreken en studenten te laten oefenen met voorlezen. Een aankomend juf of meester die zelf plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen.

Landelijke voorleeswedstrijden
De provinciale voorrondes zijn de opmaat voor de landelijke finales van de voorleeswedstrijden. De landelijke finale voor de basisscholen is op woensdag 25 mei. Voor de pabo-studenten en brugklasleerlingen zijn de finales op respectievelijk 19 en 26 mei.

Over BiSC
De organisatie van de wedstrijd is in handen van BiSC. Dit is de provinciale ondersteuningsinstelling voor openbare bibliotheken in de provincie Utrecht. Samen met de bibliotheken en de Provincie Utrecht werkt BiSC aan een duurzame en actueel bibliotheekstelsel in de provincie.