Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Simone van Laar uit Utrecht wint Pabo Voorleeswedstrijd

2 juni 2015

Simone van Laar uit Utrecht wint Pabo Voorleeswedstrijd

2 juni 2015

De vijfde landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is gewonnen door Simone van Laar van HU Pabo-instituut Theo Thijssen uit Utrecht. De jury, bestaande uit schrijver Arend van Dam, directeur stichting Entoen.nu Hubert Slings en docent Nederlands Marion Valent (Hogeschool Leiden), prees winnares Simone om haar energieke en sprankelende voorkomen.
Gezamenlijk voorlezen
De finalisten van de Pabo Voorleeswedstrijd, georganiseerd door Stichting Lezen, moesten ‘gezamenlijk voorlezen´ uit een boek dat ze pas die middag te zien kregen: ‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ van Anna Woltz. “De twaalf finalisten zaten met elkaar op het podium en als je naam werd geroepen moest je beginnen met lezen”, vertelt Simone van Laar. “Dat was wel spannend, want je wist niet wanneer je aan de beurt was. Uiteindelijk moesten we elk ongeveer twee minuten lezen.”
De jury complimenteerde de winnares dat ze het fragment heel goed overnam van de voorganger: “Dat is een kunst apart, goed doorlezen op een willekeurig moment uit een boek.” Simone mag zich nu een jaar lang ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen.
Nationale Voorleeswedstrijd
Tegelijk met de finale van Pabo Voorleeswedstrijd streden leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen om de titel Nationale Voorleeskampioen 2015 van Nederland. Deze wedstrijd werd gewonnen door  Julie Slagman (11 jaar) van de KB Fatimaschool in Rotterdam.
Over de Pabo Voorleeswedstrijd
De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. Aan de wedstrijd deden studenten van 38 van de 42 Pabo-opleidingen van Nederland mee.
De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en stichting Entoen.nu. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken. Dat enthousiasme kunnen zij op hun (stage)school overbrengen aan hun leerlingen. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.