Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Start spannende lokale en regionale voorleesrondes

Geplaatst: 13 februari 2015

Start spannende lokale en regionale voorleesrondes

Geplaatst: 13 februari 2015

Ruim 3.300 schoolkampioenen lezen voor.
PERSBERICHT

Amsterdam – Voor de tweeëntwintigste keer is De Nationale Voorleeswedstrijd van start gegaan. Ruim 3.300 schoolkampioenen zullen het de komende maanden tegen elkaar opnemen tijdens lokale, regionale en provinciale voorrondes. Uiteindelijk blijven er twaalf provinciale kampioenen over die op 27 mei aanstaande in de landelijke finale staan in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Een vakkundige jury bepaalt dan wie zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2015 mag noemen.
Ook dit jaar is er weer veel animo voor de vervolgrondes die de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties organiseren. De provincie Brabant staat aan kop met 600 aangemelde schoolkampioenen, de provincie Gelderland volgt met 446 aanmeldingen en Zuid-Holland telt 444 schoolkampioenen. In januari en februari starten de lokale vervolgrondes en in maart en april staan de regionale vervolgrondes en provinciale finales op het programma.
Favoriete schrijvers
Uit onderzoek onder de deelnemende scholen blijkt dat kinderen dit jaar het vaakst kozen voor Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell om uit voor te lezen. Dit in tegenstelling tot afgelopen jaren, waarin Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens steevast aan kop stond. Toch zijn grote kinderboekenschrijvers als Jacques Vriens, Carry Slee en Francine Oomen nog steeds razend populair onder kinderen.
Ook pabostudenten enthousiast
Naast De Nationale Voorleeswedstrijd, waaraan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 deelnemen, wordt ook de Pabo Voorleeswedstrijd weer georganiseerd. Vrijwel alle Pabo’s in Nederland doen aan deze vijfde editie mee. Maar liefst 38 van de 42 Pabo’s doen mee en organiseren een voorleeswedstrijd op school. De schoolkampioenen nemen het in de regionale en provinciale vervolgrondes, georganiseerd door de bibliotheken, tegen elkaar op. Tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd zullen ook twaalf pabostudenten (uit elke provincie een) het tegen elkaar opnemen tijdens het onderdeel ‘onvoorbereid voorlezen’.
De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl
Pabo Voorleeswedstrijd
Stichting Lezen organiseert voor de vijfde keer de Pabo Voorleeswedstrijd, eveneens in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Stichting Lezen wil met deze voorleeswedstrijd pabostudenten laten ervaren hoe belangrijk voorlezen is op school en hoe zij dit kunnen overbrengen op de leerlingen. Van pabostudenten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur.
Bijlagen:
Aantallen De Nationale Voorleeswedstrijd en provinciale finales
De 11-jarige Raf Cornelissen uit Gemert werd De Voorleeskampioen 2014 (Foto: Jörgen Koopmanschap)
Raf Cornelissen uit Gemert leest voor tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2014 (foto: Jörgen Koopmanschap)