Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Naar de maatschappelijke bibliotheek WegWijzer Werkplaats Warenhuis Voor bibliotheken in transitie

Nieuws

Bijeenkomst NDV 2023 in Utrecht

Geplaatst: 23 juni 2022

Bijeenkomst NDV 2023 in Utrecht

Geplaatst: 23 juni 2022

VERSLAG

Woensdagmiddag 15 juni jl. organiseerde BiSC een bijeenkomst voor alle jonge-kind-specialisten van de Utrechtse bibliotheken over de Nationale Voorleesdagen (NVD) 2023. Een paar maanden geleden is het prentenboek van het jaar 2023 bekendgemaakt: ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’.  

De illustraties van het prentenboek van het jaar 2023 zijn gemaakt door Jan Jutte en hij was dan ook van de partij en nam de deelnemers mee in zijn werk. Ook konden de bibliotheken met Marijke Bos van Stichting Lezen en met Roos de Ridder van CPNB in gesprek en kregen ze een inkijkje in de werkwijze van CPNB rondom de campagne. 

Herkenbare huisstijl NVD 

CPNB is bezig met het ontwikkelen van een herkenbare huisstijl voor de NVD. Daardoor zitten bibliotheken en scholen niet per se vast aan het prentenboek van het jaar als ze liever zouden willen werken met een ander prentenboek uit de top 10. De lay-out van alles is nu namelijk nog opgemaakt volgens de stijl van het prentenboek van het jaar en dat gaat dus veranderen.  

Vragen stellen 

De aanwezigen konden al hun vragen stellen aan CPNB en Stichting Lezen. Er werden een aantal belangrijke vragen gesteld waar CPNB en Stichting Lezen nog naar gaan kijken. Zo wordt er gekeken of er een Oekraïense vertaling komt van ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ en gaat CPNB kijken of de toolkit eerder online kan. Voor de animatie gaan CPNB en Stichting Lezen na of ze een samenwerking kunnen aangaan met Bereslim, zodat er toch een animatie kan komen sinds Apple niet meer met de app-codes werkt. 

Jan Jutte 

Jan Jutte sloot de bijeenkomst af met een inspirerende lezing over zijn werk. Hij vertelde honderduit over wat hij allemaal doet en hoe zijn leven als illustrator eruitziet. De bibliothecarissen konden hem alles vragen en het werd een erg leuk gesprek. Ook kwam Jan Jutte met leuke ideeën over de verwerking van ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ tijdens de NVD 2023. Zijn ideeën op een rijtje: 

  • Geef de kinderen een blanco taart (of laat ze die zelf eentje tekenen) en vraag “wat wil jij op je taart hebben?”. Kinderen kunnen hun taart dan versieren naar eigen inzicht. 
  • Hoe zou een figuur (bijvoorbeeld het langwerpige mannetje in het boek) eruitzien als hij helemaal onder de modder zou zitten? 
  • Of: laat een tekening zien waarop een figuur helemaal verborgen zit onder de modder en laat kinderen fantaseren over hoe het figuur eruit zou zien als het in bad zou gaan. 
  • Blind tekenen: teken iets en laat de kinderen precies dezelfde lijnen natekenen op hetzelfde moment. Voor de kinderen is het dan onderweg nog een verrassing wat jullie aan het tekenen zijn. 
  • Wie wil jij op je feestje? Fantaseer met de kinderen welke dieren zij allemaal op hun feestje zouden willen uitnodigen en laat ze het betreffende dier tekenen of beschrijven. 

Na de bijeenkomst konden we nog lekker verder praten met elkaar in de zon op het terras. Het was al met al een geslaagde bijeenkomst.